IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Предизвикателно бъдеще очаква клиринговите къщи в Лондон след Brexit

Според един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ инфлацията засега не е достатъчно стабилна, за да се води дебат за затягане на паричната политика

14:20 | 20.01.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските клирингови къщи, които в момента търгуват от Лондон, могат да останат в Ситито след Brexit само ако новата рамка е „достатъчно силна“. Засега обаче подобна възможност звучи „предизвикателна“, заяви Беноа Кьоре, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка (ЕЦБ), за CNBC в Давос.

Ако новата рамка е достатъчно силна, да“, каза Кьоре, за перспективите клиринговите къщи да останат в Ситито след Brexit. “Дали това е възможно, не знам. Звучи като предизвикателство“, допълни той.

Бъдещето на огромната британска финансова индустрия е едно от най-големите опасения от британския вот за излизане от евросъюза. Клиринговите къщи носят големи приходи на Ситито в Лондон, но могат да работят от извън еврозоната, тъй като следват европейското право.

Министър-председателят Тереза Мей каза тази седмица, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС. Според Кьоре това повдига редица въпроси, например кой пакет от правила ще важи за европейските клирингови къщи.

Единният пазар е пакет от правила в защита на инвеститорите, в защита на потребителите, пакет от правила за гарантиране на равни условия между институциите и за постигане на финансова стабилност. Когато това приключи, ще трябва да знаем кой пакет от правила ще гарантира това“, каза Кьоре за CNBC.

Европейската централна банка реши в четвъртък да запази лихвените си проценти и програмата за изкупуване на облигации без промяна. Председателят Марио Драги заяви, че банката ще поддържа хлабавата си парична политика, докато не се появят доказателства, че основната инфлация се ускорява.

Кьоре заяви за CNBC, че инфлацията „не е достатъчно стабилна“ засега и че дискусиите за това откога ще стартира затягане на политика още не са започнали.

„Ще можем да затегнем, когато трябва да го направим. Засега не е нужно“, каза той.

„Този дебат предстои“, заяви той, допълвайки, че засега не е започнал, тъй като „инфлацията не е достатъчно устойчива“.

ЕЦБ понася редица критики заради поддържането на ниски лихвени проценти твърде дълго време. Голяма част от тези критики идват от Германия, където инфлацията е значително по-висока от останалата част на еврозоната.

„Знам, че Шойбле силно цени независимостта на ЕЦБ. Не се тревожа за това“, каза Кьоре по повод няколкото коментари от германския финансов министър, че централната банка трябва да затегне политиката си. „Това, което хората наистина трябва да разберат, е, че нашият мандат е инфлацията на еврозоната“, добави Кьоре.

Мандатът на ЕЦБ е да поддържа инфлацията на ниво от около 2%. Последните данни показват, че водещата инфлация в еврозоната е била 1,1% през декември. В Германия тя е била на ниво от 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Кьоре тълкува нещата прекалено едностранчиво и пропагандно, а истината обикновено е някъде в средата. Инфлация от 1.7% в Германия и 1.1% в ЕС не е малко, още повече че основната част от нея се появи през Декември. Инфлацията обикновено прявява инреция, нали това беше тезата когато имаше дефлация и трябваше да се борим с инерцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още