IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите трудности пред Меркел в устрема ѝ към четвърти мандат

Кандидатурата на Мартин Шулц увеличава шансовете на социалдемократите в парламентарните избори тази година

13:40 | 25.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пътят на Ангела Меркел към четвърти мандат като канцлер на Германия става доста по-труден, коментира Bloomberg.

Изненадващото решение на лидера на социалдемократите Зигмар Габриел да се откаже от кандидатурата си за канцлер за сметка на по-популярно лице – бившия председател на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, увеличава шансовете на партията, свикнала да е винаги на второ място след християндемократите на Меркел по време на управлението ѝ.

„Шулц е човек, който ще се конкурира с по-агресивна позиция по време на предизборната кампания“, казва Хенрик Ендерлайн, професор по политическа икономика в Hertie School of Governance в Берлин, в интервю. „Това, разбира се, прави ситуацията за Меркел по-сложна, но и по-интересна“, допълва той.

Меркел вече е изправена пред гнева на крайнодесните популисти, подхранен от твърдата ѝ позиция за политиката на отворените врати по време на бежанската криза. Макар че партията Алтернатива за Германия се появява все по-често в медийните заглавия и печели все по-голяма подкрепа, традиционните ѝ съперници и сегашни коалиционни партньори на Меркел от Германската социалдемократическа партия (SPD) представляват по-сериозно предизвикателство. С Шулц начело те може да увеличат подкрепата за възможни управляващи алианси, които държат Меркел встрани от властта.

Шулц заяви наскоро, че SPD има куража да обедини хората, които „се отдалечават“ и че подобни разделения са били ясно изложени на изборите в САЩ. „Страната се нуждае от нови лидери в тези трудни времена“, казва той без да споменава конкретно Меркел.

Проучване, публикувано от Bild am Sonntag по-рано този месец, показа, че Меркел ще спечели 46% от вота спрямо 27% за Габриел, ако германският канцлер се избира пряко вместо от партията с мнозинство. При битка между Меркел и Шулц подкрепата за нея ще се понижи до 39%, а Шулц ще получи 38%.

„Сега тя се изправя пред някой, който всъщност е много популярен и който може да я предизвика в дебати и да използва емоционален тон“, казва в интервю Карстен Никел, анализатор на риска в Teneo Intelligence.

Като част от политическата машина в Брюксел Шулц е бил член на Европейския парламент от 1994 г. насам и служи като негов председател от 2012 г., преди да се оттегли миналия месец, за да се върне към политиката в родината си. За германските избиратели 61-годишният бивш книжар и кмет на малък германски град се възприема като политик с опит на най-високо ниво, който въпреки това е неопетнен от големите коалиции между SPD и блока на Меркел, управлявали страната два пъти, откакто тя дойде на власт през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Този ход да германските *** е като на наш Боце с Тетка Плачева - ето ви една противна кандидатура - и нас ни е гнус, ама ... затова или не гласувайте, или гласувайте за нашия противник, щот ний не щем властта... хихи... Но пък и *** деругите в Германия вече са болшинство, та ни съ знай - може и да дочака наш Гейко Станишев еврокомисарски пост - нали и тоз съюз требва да го закрият с наше участие... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 7 години
За Меркел вече може да гласуват само талибаните в Афганистан...така че сега всеки калпазанин може да я бие на избори. Тя е вече kaput.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 7 години
тоя ли ще е опонент на Меркел ? ... че тоя е тотален некадърник, но пък има една година стаж в повече от Станишката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още