IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прат: Възстановяването на Европа остава крехко

Според главния икономист на ЕЦБ рисковете се засилват от политическата несигурност преди ключовите избори в Европа тази година

14:15 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото възстановяване на Европа продължава да е крехко, оставяйки малко причини за удовлетвореност, а рисковете се засилват от политическата несигурност преди ключовите избори в Европа тази година, заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прат.

Макар че последните данни за PMI индексите на доверието изненадват положително, Прат предупреди, че възстановяването зависи от значителната подкрепа от ЕЦБ, съобщава Ройтерс.

На фона на ускоряващия се темп на растежа консервативните централни банкери искат стартирането на някаква форма на затягане на паричната политика – призив, на който управителният съвет на ЕЦБ засега се противопоставя.

Въпреки устойчивото възстановяване на еврозоната и силните данни за доверието във всички сектори, показателите за политическа несигурност напоследък се повишават, макар че пазарите на активи не отчитат особено възможните последващи рискове“, каза Прат на конференция в Лондон.

Последните пристъпи на несигурност са източник на тревоги и представляват отрицателен риск върху икономическите перспективи“, добави още Прат.

Според главния икономист излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще има значителни последствия върху двустранната търговия. Той изказа предупреждение и срещу слепия оптимизъм, тъй като ситуацията може „да загрубее много бързо“.

Прат добави: „По отношение на Brexit смятам, че ще има повече търкания при търговията, убеден съм в това“. Според него това ще има отрицателно влияние и върху инвестициите.

Оставам оптимист, но не можем да бъдем слепи оптимисти, защото ситуацията може да загрубее много бързо. Това е урок от историята“.

Опростените твърдения на американския президент Доналд Тръмп са опасни за социалните и финансовите системи по света, защото пренебрегват сложните истории зад тях, каза още той.

Тази глобална система може да влезе в един много порочен кръг, ако разчиташ на опростени твърдения“, поясни Прат.

Сигналите, които получаваме от новия президент на САЩ, са изключително тревожни, защото са опростени наративи, без [да включват] сложните истории зад тях“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още