IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС се споразумяха за повече пари за миграцията и граничния контрол

Промените в многогодишната финансова рамка до 2020 г. трябва да бъдат одобрени от ЕП

21:43 | 07.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз (ЕС) днес са съгласували преразглеждането на многогодишната финансова рамка на Общността, като подкрепиха близо 4 млрд. евро допълнително за справяне с миграционните потоци и граничен контрол, предава Ройтерс.

Сделка е постигната, след като Рим оттегли ветото, с което бившият премиер Матео Ренци заплаши през октомври в опит да получи повече подкрепа от партньорите си от ЕС в овладяването на мигрантската криза, съобщава БТА.

Според споразумението в бюджета за периода 2014-2020 г. ще бъдат предвидени още 3,94 млрд. евро за миграцията и контрола по границите. Други 2,08 млрд. евро допълнително ще бъдат използвани за стимулиране на икономическия растеж и създаване на нови работни места. 

Италия е на фронтовата линия в миграционната криза и има едно най-високите равнища на безработица в ЕС. Черките, предвидени за решаване на тези проблеми, бяха определени като недостатъчни от Рим.

След като блокираше решението месеци наред, днес Италия оттегли възражението си, тъй като Европейската комисия прие да обмисли използването на допълнително финансиране за миграция и растеж до 2020 г., заяви пред журналисти италианският държавен секретар по европейските въпроси Сандро Гоци след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.

"Първото преразглеждане на многогодишната бюджетна рамка ще гарантира, че бюджетът на ЕС е още по-ефективен в борбата с настоящите предизвикателства и ще отговори на непредвидени нужди. Това ще избегне и прекомерния натиск върху националните бюджети на държавите-членки по време на продължаващите усилия за консолидиране на публичните финанси“, посочва се в съобщение на Съвета на ЕС във връзка с решението.

Преразгледаната многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да бъде одобрена от Европейския парламент (ЕП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още