IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. може да върне усмивките на гръцките хотелиери

Гръцката туристическа индустрия е в очакване на рекорди през новия туристически сезон

14:33 | 11.05.17 г.
<p>
	о. Санторини. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

о. Санторини. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се подготвя за рекорден брой туристи и през това лято. Данните на националния статистически институт показват, че през миналата година страната е посрещнала почти 29 млн. туристи, а очакванията са, че през тази година те ще надхвърлят 30 млн.

Много хотели вече затвориха резервациите за върховия месец за почивки - август. Цените пък се повишават с поне 5% спрямо миналата година, изчислява гръцкото издание „Катимерини“.

По данни на GfK през тази година германците - едни от най-платежоспособните туристи в световен мащаб, ще избягват Турция. Ранните записвания към Гърция се увеличават с 67% и южната ни съседка вече е втората по популярност дестинация за германските туристи след Балеарските острови.

Заради проблемите в Турция ръст на заявките вече се отчита в Испания, Италия, България и Малта, показват данните на Hotelometer. Големите курорти се възползват и цените се увеличават. Така седмица в един от най-скъпите гръцки хотелски комплекси в сайта – Pilot Beach на о. Крит, вече достига средно 1 300 евро.

Традиционно курортите на юг привличат повечето западноевропейци. В Северна Гърция пък избират да почиват туристите от съседните страни – България, Румъния, Сърбия и Македония. През тази година данните показват бум на турските туристи в този регион. В първите месеци на годината те посещават Солун, Кавала и Халкидики.

Анализатори, цитирани от "Катимерини", коментират, че за много турци Гърция се оказва спасителното място след опита за преврат през лятото на 2016 г.

„Не е тайна, че турски дисиденти влизат в Гърция – и легално, и нелегално, в търсене на дом и установяване на контакти“, допълва още изданието.

Гърция се превръща във все по-привлекателна дестинация и за туристи от други континенти. Преди дни стана ясно за бум на китайски туристи, но интерес към страната имат и американците. Прогнозите са, че през 2017 г. гръцките курорти ще бъдат посетени от около 900 хил. американци, които ще похарчат поне 728 млн. евро, посочва Greece Is.

Американските туристи са едни от най-предпочитаните навсякъде, където отидат, защото са и едни от най-платежоспособните – през миналата година те са похарчили 121,5 млрд. долара по време на своята почивка. Първата позиция обаче заемат китайците с похарчени 261,1 млрд. долара.

Платежоспосбността на туристите всъщност е един от важните фактори за изпадналата в тежка криза страна. Макар и с рекорден брой туристи, Гърция изпрати 2016 г. с намаление на приходите в този сектор – с около 6% до 13 млрд. евро.

Очакванията обаче са през тази година ситуацията да бъде малко по-благоприятна. Правителството активно прави опити да промени имиджа на Гърция единствено като място за лятната почивка, залагайки още на културното наследство, гурме и религиозен туризъм. На сайта на агенцията за инвестиции в страната са посочени още и възможностите за развитие на медицинския туризъм, след като и една от целите на управляващите е да увеличи специализираните центрове и да задържи бягащите на Запад лекари.

Гърците не обичат да се хвалят предварително, за да не „уручасат“ нещата, пише в специален репортаж DPA. Тази година обаче може да върне усмивките на заетите в този важен сектор за измъчената гръцка икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още