IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей отхвърли "половинчата" сделка по Brexit след рестарт на предизборната кампания

Британският министър-председател отклони и критиките за съкращенията в полицията, докато е била вътрешен министър

15:11 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей върна фокуса си обратно върху икономиката и Brexit в свое изказване от понеделник след възобновяване на предизборната кампания, прекъсната заради терористичната атака в Лондон, съобщава Financial Times.

В изказването си от Лондон Мей заяви, че не иска да „претупа“ изтеглянето от Европейския съюз и да търси половинчата сделка.

Тя отправи яростна лична атака срещу Джереми Корбин, описвайки лидера на лейбъристите като „непригоден“ да води преговорите за сделката около Brexit с Европейския съюз. „Вчъпросът за лидерството винаги е бил в сърцето на тази кампания“, каза тя.

Тя заяви, че Корбин ще „захвърли цялата ни работа още през първия си ден“, ако той стане министър-председател, намеквайки, че той ще приеме сделка „без значение каква е нейната цена“.

Мей каза още, че това ще бъде „абдикация от лидерството... Бюрократите в Брюксел ще си помислят, че Коледа е дошла по-рано“.

Под натиска за намаляване на полицейските бюджети Мей защити дейността си в сектора и вместо това подчерта дългото противопоставяне на лейбъристкия лидер срещу ядрените оръжия и на терористичните мерки в миналото.

Тя заяви, че Корбин „е дал прикритие на ИРА, когато те са бомбардирали и убивали гражданите си“, а той е бил депутат.

В същото време самият Корбин призова Мей да подаде оставка заради съкращенията в полицията по време на шестте ѝ години като вътрешен министър.

Мей се изправи пред въпроси от репортери в понеделник за това дали съжалява, че е намалила броя на полицейските служители с около 20 хил. по време на управлението си като вътрешен министър от 2010 до 2016 г.

Мей заяви обаче, че антитерористичните бюджети са били защитени, а на полицията са били дадени нужните правомощия.

На въпрос дали би подкрепил призивите на други за оставка на Мей, Корбин каза за Sky News: “Всъщност бих. Защото има призиви от мнозина много отговорни хора за това, които силно се тревожат, че тя бе във вътрешното министерство цялото това време, водеше тези съкращения сред полицейските служители, а сега казва, че има проблем. Да, имаме проблем, никога не трябваше да правим тези съкращения“.

По време на изказването си Мей отказа да коментира колко допълнителни места в парламента трябва да спечели, за да бъде оправдано свикването на предсрочни избори.

Консерваторите имаха мнозинство от 17 места преди изборите. Някои проучвания сочат, че тя може да спечели най-много места на изборите, но без да има мнозинство. В същото време лейбъристите все повече скъсяват разликата с консерваторите.

„През множеството ми години в политиката винаги съм била ясна, никога нямам подобни очаквания и никога не прогнозирам изборни резултати“, каза тя.

По-рано днес проучване на YouGov показа, че партията на Мей е напът да спечели 305 места в правителството – с 21 места по-малко от мнозинство от 326 места. Прогнозата предполага 3 места по-малко спрямо проучване на агенцията от събота.

Според данни на агенцията лейбъристите ще спечелят 268 места, което е със 7 места повече спрямо данните от събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още