IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов местен вот в Италия определя нагласите на гласоподавателите

Днес са местните избори в над 1 000 населени места, сред които Палермо, Генуа, Верона и Парма

08:43 | 11.06.17 г.
<p>
	Премиерът на Италия Паоло Джентилони. Смята се, че местният вот ще подскаже за нагласата на избирателите на фона на крехката коалиция, която подкрепя Джентилони след провала на изборната реформа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Италия Паоло Джентилони. Смята се, че местният вот ще подскаже за нагласата на избирателите на фона на крехката коалиция, която подкрепя Джентилони след провала на изборната реформа. Снимка: Ройтерс

Местни избори се провеждат в над 1 000 италиански населени места, сред които и големите градове Палермо, Генуа, Верона и Парма. Вотът се възприема като индикатор за нагласите на гласоподавателите, предава Ройтерс.

Около 9 млн. избиратели ще гласуват във вота днес. Резултатите ще бъдат известни в 21 ч. по Гринуич. Вторият тур ще е на 25 юни.

Вотът се провежда малко след като се провали политическата сделка за изборната реформа. Това намали шансовете за предсрочни избори през есента, но коалицията, подкрепяща премиера Паоло Джентилони, е крехка и анализатори казват, че не бива да се изключва вариантът за предсрочен парламентарен вот, отбелязва агенцията.

Според прогнозите в Палермо досегашният кмет Леолука Орландо, ветеран в кампанията срещу мафията и подкрепян от Демократическата партия, се очаква да спечели в битката с опоненти от редиците на десноцентристите и на Движение "Пет звезди".

Оспорвана битка се очертава в Генуа, където десноцентристите се надяват да спечелят в битката с настоящия кмет на левоцентристите Марко Дория. Десноцентристите, доминирани от Северна лига и Форца Италия, се очертават като фаворити във Верона. Левоцентристите се очаква да запазят кметския пост в Акуила. 

В Парма кметът Федерико Пицароти, който преди пет години бе избран от Движение "Пет звезди", сега се представя като независим кандидат и е сочен за фаворит срещу противници от десноцентристите, левоцентристите и бившето си движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още