IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт отчете срив на чистата печалба с близо 20% през първото полугодие

По-ниският курс на долара спрямо рублата през първата половина на 2017 г. е оказал натиск върху приходите на компанията

14:50 | 04.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролната компания Роснефт отчете срив на чистата печалба с 19,8 на сто през първото полугодие на 2017 г. до 81 млрд. рубли (около 1,34 млрд. долара.) спрямо същия период на миналата година, предаде ТАСС.

Приходите на концерна за същия период са се повишили с 23,2 на сто на годишна основа до 2,8 трлн. рубли, отбелязва още БТА.

По-ниският курс на долара спрямо рублата през първата половина на 2017 г. е оказал натиск върху приходите на компанията, изчислено в рубли. В доларово изражение приходите са били 50,1 млрд. долара, което е скок с 48,7 процента на годишна основа. 

Увеличаването на приходите се дължи на растежа в обема на продадената продукция и по-високите цени на петрола, посочва компанията в изявление.

Капиталовите разходи на Роснефт през първото полугодие са нараснали с 32,1 на сто до 407 млрд. рубли заради разширяването на програми за капитално строителство по ключови проекти и придобиване на нови активи.

През отчетния период компанията е увеличила добива на петрол и кондензат с 11,4 на сто до 112,2 млн. тона. Въпреки това средният дневен добив на течни въглеводороди е намалял през второто тримесечие с 1,2 на сто до 4,57 млн. барела дневно на фона на ограниченията, наложени на петролните компании по споразумението с ОПЕК за свиване на производството.

През април тази година Роснефт отново е отпуснал на венецуелската Petróleos de Venezuela (PDVSA) аванс от над 1 млрд. д. по договор за доставка на петрол. През 2016 г. руският концерн вече отпусна на южноамериканския си партньор няколко аванса за общо 1,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още