IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на Европейската зона за свободна търговия също е вариант за Великобритания

Органът може да се окаже по-подходящ за арбитраж при спорове след напускането на ЕС

11:19 | 22.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Съдът на Европейската зона за свободна търговия би могъл да предостави на Великобритания изход на фона на исканията на страната за нов орган за арбитраж при спорове след напускането на Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието EurActiv.com.

Европейската комисия (ЕК) – изпълнителният орган на ЕС, смята, че Великобритания трябва да остане под юрисдикцията на Съда на Европейските общности за разрешаване на всички спорове по време на преходния период след март 2019 г.

Консервативното правителство на Острова обаче смята, че този вариант не е приемлив и настоява за алтернатива.

В момента Великобритания трябва да спазва решенията на Съда на ЕС, но след Brexit управляващите смятат да се откажат от неговата юрисдикция. Затова и британските съдилища искат правителството да изясни как ще се тълкуват решенията на Съда на Европейските общности. 

Съдът на Европейската зона за свободна търговия има три държави членки - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, и основно се занимава с правилата на Европейското икономическо пространство и тяхното изпълнение. Юрисдикцията му е изключително тясна и няма права върху останалите членки на ЕС.

Системата на Европейската зона за свободна търговия за прилагане на правилата се счита за по-лека от тази на Съда на Европейските общности, която беше критикувана от британските политици и британските медии, че е „твърде натрапчива“.

Няма писмено задължение върховният съд на дадена страна да се обърне към съда на Европейската зона за свободна търговия в случай на правна несигурност и системата за изпълнение на съдебните решения се счита за по-слаба. Затова и Норвегия например е разочарована от институцията, защото загуби няколко дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още