IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война на два фронта очаква Мей в новия кръг от преговори за Brexit

Европейските преговарящи притискат британския премиер да разкрие позициите си, а лейбъристите се опитват да примамят критиците ѝ на своя страна

10:46 | 28.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поредният кръг от преговорите около Brexit стартират отново днес, а британският министър-председател Тереза Мей обаче усеща натиск от две страни: европейските преговарящи я притискат да разкрие позициите си, а опозиционната лейбъристка партия се опитва да примами критиците на Мей на своя страна, коментира Bloomberg.

В неделя лейбъристите обявиха, че искат Великобритания да остане част от единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз за още до 4 години, след като напусне блока – предложение, което със сигурност би зарадвало бизнеса. В същото време това е и добра възможност депутатите консерватори, които искат да поддържат отношения с Европа, да се разбунтуват и да потърсят междупартийни сделки. Мей, която иска да напусне единния пазар през 2019 г., няма парламентарно мнозинство.

Ходът се случва в момент, в който силно разделеният кабинет на Мей започва да постига консенсус за това как трябва да изглеждат Brexit и първите няколко години след раздялата. И докато днес започва следващият кръг от преговорите, изменящата се местна политика явно още веднъж ще натежи върху преговорите.

„В момента има реален шанс Великобритания да може да остане в митническия съюз завинаги“, написа Чарлс Грант, директор на Centre for European Reform, в Twitter. “Но за това са нужни няколко тори бунтовници“.

Макар да не е ясно дали европейските представители ще приветстват предложението на лейбъристите партията скоро ще има шанса да изпробва идеята си у дома. Законодателството, което трябва да подготви излизането на Великобритания от ЕС, ще се разглежда отново следващия месец в парламента и се очаква законодателите да се впуснат в битка около поправките.

Правителството на Мей иска да излезе от единния пазар и митническия съюз през март 2019 г., но след това да има преходен период от до 3 години, който да позволи на двете страни да се адаптират. Лейбъристите твърдят, че няма време за договаряне на преходна сделка, докато се оформя финално споразумение за Brexit. Мнозина, които се противопоставят на Brexit, харесват идеята, защото това ще даде и повече време на избирателите да изменят мнението си, докато последствията от раздялата стават все по-ясни.

Консерваторите, подкрепящи Brexit, са склонни да се противопоставят на дълъг преходен период не само защото това може да е първата стъпка към обръщане резултата от референдума, но и защото може да означава още няколко години, в които Великобритания ще бъде отворена за миграция от ЕС и ще плаща в общия бюджет. Торите ще трябва да се борят на следващите избори – през 2022 г. - с критиките, че Великобритания всъщност изобщо не е излязла от ЕС.

„Мей ще се изправи пред голяма дилема, ако повечето депутати подкрепят политиката на лейбъристите“, казва Муджтаба Рахман, анализатор в Eurasia Group. “Ако тя приеме вот на Камарата [на общините] по нея, ще срещне ответна реакция от депутатите тори, силни поддръжници на Brexit, които може и да се опитат да я отстранят, предизвиквайки битка за лидерство на торите“.

Следващият кръг преговори започва днес в 18:00 ч. българско време, като ЕС продължава да иска от Великобритания повече детайли за позицията ѝ. Представителите на ЕС сигнализират, че не очакват особен напредък въпреки серията от документи с позициите на Лондон, публикувани през последните 2 седмици. Въпреки това министърът по Brexit Дейвид Дейвис ще поиска от преговарящия за ЕС Мишел Барние да ползва „гъвкавост и въображение“, за да позволи на разговорите да продължат напред.

„За Великобритания предстоящата седмица е обвързана с постигане на напредък по технически обсъждания по въпроси от всякакво естество“, ще заяви Дейвис в понеделник според кабинета му. „Искаме да фиксираме точките, по които имаме съгласие, да проучим сферите, по които не сме съгласни, и да постигнем допълнителен напредък по редица въпроси.

Целта на Дейвис е да постигне достатъчно напредък до октомври, когато има среща на високо равнище на лидерите на ЕС, за да получи одобрение преговорите да продължат към търговията – нещо, което европейските представители засега казват, че е малко вероятно.

Европейската комисия настоява, че трябва да се постигне известен напредък по сметката за развода, въпроса с правата на гражданите на ЕС и решение на за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, преди да се продължи с преговори за търговско споразумение. Високопоставен представител на ЕС в петък коментира, че не вижда голям шанс да се напредне достатъчно тази седмица по ключови сфери като сметката за развода.

Вестник The Telegraph, позовавайки се на британски представители, писа, че има сигнали за разделения между страните членки на ЕС, като Франция потенциално е готова да подкрепи през октомври преминаване към търговията. Франция се противопоставя Великобритания да продължи да плаща в бюджета на ЕС по време на преходния период, твърди вестникът.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Brexit. Brexit. ..... Brexit. brexitbrexitbrexitbrexitbrexitbrexitbrexit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още