IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Разбира се, че ще изпълним задълженията си към ЕС

Външният министър на Великобритания призна, че страната ще трябва да плати, за да напусне общността

16:57 | 25.08.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън смекчи позицията си за Brexit, като призна, че Великобритания ще трябва да плати, за да напусне Европейския съюз. Така той последвай други свои колеги от лагера, подкрепящ напускането на ЕС, които направиха отстъпки в мненията си, целящи гарантирането на развода, предава Bloomberg.

Месец след като отбеляза, че сметката от 100 милиарда евро, за която претендира Брюксел, е "изнудване" и каза на длъжностни лица на ЕС, че могат да "си гледат работата", Джонсън заяви в петък пред радио BBC, че „разбира се, че ще изпълним задълженията си".

„Някои от сумите, които съм виждал, изглеждат много големи. Ние, разбира се, ще изпълним задълженията си, но няма да платим нито пени повече или по-малко от онова, което смятаме, че дължим", подчерта министърът.

Коментарите на Джонсън са само няколко дни преди старта на третия кръг от преговорите за Brexit в Брюксел. Макар че Великобритания представи серия от писмени документи, подчертаващи позицията ѝ, висши представители на съюза подчертават, че има малки шансове за значителен напредък през следващата седмица по отношение на ключови области в преговорите. 

Те казват, че най-големият риск при преговорите е липсата на съдържание от страна на Великобритания, а не липсата на време.

Интервенцията на Джонсън бележи края на период на рядко мълчание от него по темата за Brexit. Той повтори изказванията на редица политици, които се застъпваха през миналата година за напускане на съюза, но сега изглежда приемат, че един твърд подход би застрашил тяхната цел.

Съществува „нарастващо сближаване на кабинета и на Консервативната партия", каза Рупърт Харисън, бивш държавен служител и сега портфейл мениджър в BlackRock Inc., пред Bloomberg.

Финансовата тема е напът да се окаже една от най-трудните в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС след 40 години в него.

Според ЕС това е и една от трите области, в които двете страни трябва да постигнат напредък, преди да започнат да преговарят за бъдещите си отношения, включително по търговските споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Та аз предлагам - преди да ги приемете - да им съберете като капаро и такса "напускане" за да няма след това още такива жалки и грозни гледки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Аз предлагам оттук насетне таксата за напускане да се събира предварително. Понеже има още няколко държавички на западните Балкани, примерно, които още нито са приети, нито могат да останат отвън завинаги. Ще е много грозно и несправедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Каква организация е това Европейският съюз само. Хората вече си плащат, за да го напуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още