IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit носи заплаха за британската хранителна промишленост

Близо половината компании в сектора твърдят, че работниците им от ЕС обмислят да напуснат заради несигурността, показва проучване

11:14 | 24.08.17 г. 1
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо половината компании, работещи в британската хранителна верига, посочват, че работниците им от Европейския съюз (ЕС) обмислят да напуснат заради несигурността около Brexit, посочва се в публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Хранителната промишленост представлява най-голямата част от британската промишленост и разчита до голяма степен на имигрантите, макар че дебатите във Великобритания досега са съсредоточени главно върху сектори като автомобилостроенето и авиационно-космическата промишленост.

Общо 47 процента от компаниите в британската система за доставка на храни, която включва ферми, компании за преработка на хранителни продукти, супермаркети и ресторанти, посочват, че работниците от ЕС разглеждат бъдещето си като пряк резултат от вота в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС през юни миналата година. Това показват резултатите от проучване, съставено от няколко браншови организации.

Близо една трета от участниците в анкетата, направена между март и май в 627 компании, казват, че част от служителите им от ЕС вече са напуснали. Макар британската икономика рязко да забави растежа си тази година, това все още не са достатъчно ясни доказателствата за това, че Brexit се отразява на пазара на труда.

Официални данни от миналата седмица сочат, че хората, родени в ЕС и работещи във Великобритания, са се увеличили с 1,6 процента на годишна основа през второто тримесечие. Това е най-слабият ръст от 7 години.

Рязкото намаляване на броя на работниците от ЕС, имащи право да работят във Великобритания след Brexit, ще доведе до значителни сътресения в системата за доставка на храни, казва Андрю Оупи, който отговаря за храните и устойчивото развитие в Британския консорциум за търговия на дребно.

Той допълва, че това ще се отрази на количеството и цената на храните във Великобритания.

В британската система за доставка на храни и напитки са заети около една пета от 2 млн. граждани от ЕС, работещи в страната.

Премиерът Тереза Мей каза, че правителството ще гарантира правата на европейските граждани, които вече живеят във Великобритания, но подробностите за бъдещата имиграционна система остават неясни.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още