IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще промени политиката си на даване на убежище до средата на 2018 г.

Специален представител на страната ще урежда издаването на консулски документи от страните, които не искат да приемат обратно своите граждани

09:26 | 06.09.17 г.
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че до средата на следващата година трябва да бъде приет закон за пълна промяна на политиката на даване на убежище и приемане на имигранти, предава Франс прес.

Ако не действаме, за да променим из основи тази политика, "ще бъде поставен под въпрос националния консенсус около нашата традиция на приемане и на даване на убежище", предупреждава френският президент в реч пред държавни служители.

Проектозаконът ще включва различни разпоредби, позволяващи да се подобри връщането на мигрантите и бежанците в родните им страни. Така Франция ще последва примера на съседите си и особено Германия, отбелязва Макрон, цитиран от БТА.

"Изправени сме пред общи предизвикателства. Нека сближим правните си уредби, за да бъдем по-ефикасни", подчертава той.

По тази причина днес ще бъде назначен представител на Франция, който да урежда издаването на консулски документи от страните, които не искат да приемат обратно своите граждани. Освен това той ще има за задача да работи за създаването на двустранни спогодби за миграцията, добавя Макрон.

Според президента на Франция Париж връща прекалено малко хора в родните им страни. Хиляди се намират в "административен вариант на ничия земя", подчертава той и припомня обещанието си да намали забавянето при обработване на документи за убежище до шест месеца.

Френският президент обещава също да създаде мисия за промяна на интеграционната политика, която ще даде преимущество на изучаването на френски език. До края на годината правителството трябва да направи предложения за промяна на незадоволителната според Макрон правна уредба на приемането и грижите за непълнолетни и малолетни чужденци.

Според френския президент сегашната ситуация изисква запазване на контрола на вътрешните граници и особено границата с Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още