IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Банките в еврозоната са добре подготвени за резки промени в лихвите

От февруари насам банката симулира няколко различни сценария от внезапно парично затягане до замразяване на кредитирането

13:55 | 09.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките от еврозоната са добре подготвени за резки промени в лихвените проценти, заяви Европейската централна банка (ЕЦБ) в понеделник, след като симулира няколко различни сценария от внезапно парично затягане до замразяване на кредитирането, които се случиха след срива на Lehman Brothers, съобщава Ройтерс.

Резултатите биват представени в момент, в който ЕЦБ се подготвя да стартира намаляване на паричните си стимули след години на ултраниски лихвени проценти и огромни изкупувания на облигации, проправяйки пътя към увеличение на лихвите по-нататък.

Според проверката на ЕЦБ по-високите лихвени проценти ще доведат до по-високи нетни приходи от лихви през следващите три години за повечето 111 банки, участвали в стрестестовете. Увеличаването на лихвите обаче ще доведе и до по-ниска стойност на собствения капитал на тези банки.

Резултатите от тестовете, които започнаха през февруари, ще бъдат включени в по-широкия преглед върху банките на ЕЦБ, който определя колко капитал трябва да държи всеки един кредитор.

Макар че изискванията за капитал на отделните банки може да бъдат адаптирани към идентифицираните рискове, изискването за капитал като цяло няма да се промени в резултат на анализа върху чувствителността към лихвите при еднакви други условия“, казва ЕЦБ.

Като част от тестовете, ЕЦБ е моделирала шест хипотетични шокови сценария за лихвените проценти, за да провери как нетните приходи от лихви и стойността на собствения капитал на банките ще се изменят във всеки един от случаите.

Кредиторите, особено в по-богатите страни като Германия, от дълго време се оплакват, че ултраниските лихвени проценти на ЕЦБ притискат маржовете им върху заемите.

Надзорното подразделение на ЕЦБ, изготвило тестовете, официално е отделено от това по паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Няма никакъв шанс да вдигнат лихвите значително щото половината Земя ще фалира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
bvg
преди 6 години
Такааааа! Разбрахте ли схемата каква е била? Целта на ниските лихви е била да се изкарат парите от банката и да се продадът залежалите активи и всевъзможни ***. 5 години промиваха мозъците на тълпата да тегли кредити и да си харчат спестяванията щото никви лихви не взимали за тях. Сега обаче тея дето си разпродадоха *** срещу тези пари ще си получават добри лихви за тях. На печелившите чИстито, ама няма да ги видите с огромни картончета по телевизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Тия новини са ми любимите - много е лесно да ги интерпретираш :) Извода е, че не са добре подготвени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още