IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия поиска ЕЦБ да омекоти изискванията за провизии за лоши кредити

Италианските банки държат близо 30% от необслужваните кредити в еврозоната

21:50 | 05.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Италия призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да омекоти новите изисквания на банките да отделят повече средства за покриване на необслужвани кредити, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназован източник.

Италианските банки държат близо 30% от необслужваните кредити в еврозоната в размер на 915 млрд. евро (1,1 трлн. долара), а инвеститорите са заинтересовани от новите насоки на ЕЦБ, обявени в сряда.

Италианската централна банка иска обезпечените заеми да бъдат освободени от новите правила, оспорвайки един от основните планове на ЕЦБ, който е предмет на обществено обсъждане до 8 декември.

Италианските банкови акции поевтиняха за втори пореден ден в четвъртък след предложенията.

"Това е луд и самоубийствен избор", казва бившият премиер Матео Рензи в писмо, публикувано на неговия уеб сайт.
„С механизма, който искат да ни принудят да спазваме, ще бъде почти невъзможно да се отпускат заеми на малки и средни предприятия“, коментира той.

ЕЦБ предложи от 1 януари да предостави на банките 2-годишен срок, в който да заделят достатъчно средства, за да покрият на 100 % размера на притежаваните от тях необслужвани необезпечени дългове и 7-годишен срок, за да покрият целия си обезпечен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Ръст?!Пазарна икономика?!И с тази поредна глупост ще налагат мита на китай, защото не била пазарна икономика?!ЕС се управлява от тотални ***.Задава се война. Това състояние на света няма никакъв шанс да продължи години. НИКАКЪВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още