IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa договори по-голямата част от Air Berlin

Компанията ще инвестира 1,5 млрд. евро в покупката на 81 самолета, принадлежали на Air Berlin, и назначаване на 3000 служители

12:30 | 12.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор. Снимка: Ройтерс

Два месеца след обявяването на фалит от втората по големина германска автиокомпания Air Berlin се очертава сделка за по-голямата част от флотилията ѝ от страна на лидера в страната Lufthasa.

Най-голямата авиокомпания в Германия и седма по големина в света ще сключи договор за придобиването на по-голямата част от подразделенията на фалиралия нискотарифен превозвач Air Berlin, съобщи в четвъртък ръководителят на Lufthansa Карстен Шпор, цитиран от DPA.

Сделката ще бъде официално сключена в 12:00 часа местно време (13:00 българско) пред нотариус.

„Днес наистина е един забележителен ден“, заяви Шпор. 

Lufthansa ще закупи 81 самолета, принадлежали на Air Berlin, и ще назначи около 3 хил. служители на фалиралата компания, като за целта е предвидена сума от 1,5 млрд. евро, предава Bloomberg TV Bulgaria

По всяка вероятност до края на годината тези 81 самолета ще преминат към Eurowings, дъщерна компания на Lufthansa за нискобюджетни полети, към австрийската дъщерна компания Niki и регионалния превозвач LGW. 

Припомняме, че в средата на месец август Air Berlin oбяви банкрут след оттеглянето на основния акционер в компанията Etihad. В последствие превозвачът получи получи мостов кредит от 150 млн. евро от правителството в Берлин, за да продължи да изпълнява полети. 

Air Berlin извършва полети от летище "Тегел" в Берлин и от Дюселдорф. Флотилията ѝ се състои от около 120 самолета. През миналата есен компанията обяви планове за съкращаване на до 1200 свои служители и даване под наем на част от самолетния парк заради значителни финансови загуби. 

Към края на септември 2016 година дълговете на компанията бяха около 1 милиард евро. Около 40 самолета бяха дадени под наем на конкурентната Lufthansa. По данни на самата компания през миналата година тя е превозила 28,9 милиона пътници. От години Air Berlin лети на загуба. През 2016 г. тя беше в размер на 780 млн. евро. Положението се влоши в края на март с преминаването към лятното разписание. След това „заваляха“ отмени на полети и закъснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още