IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са бежанците, потърсили закрилата на Европа?

IOM публикува статистика за мигрантите, пристигнали на Балканите през Средиземно море от началото на годината

13:48 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните месеци бежанската вълна към Европа изглежда стихва и броят на бежанците постоянно намалява, сочат данните на Международната организация за миграцията (IOM). Какви обаче се хората, които търсят закрилата на Европа?

От организацията публикуват статистика на базата на своите наблюдения в страните.

В страните на Балканите, Унгария и Румъния те са основно граждани на Сирия (40%), Афганистан (10%), Пакистан (5%) и Иран (3%), които пристигат в Европа по маршрута през Средиземно море. Структурата не се променя съществено спрямо миналата година, когато сирийците са 47% от целия поток, а афганистанците - 25%.

На Балканите пристигат основно мъже - 80% през 2017 г. спрямо 75% през същия период на миналата година.
През 2016 г. 65% от всички бежанци в нашия регион са искали да продължат пътя си и да се установят в Германия. Днес тази дестинация губи своята привлекателност и към нея насочват стремежа си 30% от бежанците. Останалите искат да заминат за Франция (12%), Италия (11%) и Швеция (7%).

Данните на IOM показват съществена промяна по отношение на личните качества на бежанците. В последните месеци броят на хората без образование или с начално образование, търсещи убежище на Балканите, става все по-голям за сметка на висшистите.

В първите девет месеца на 2016 г. бежанците с висше образование са 22% от всички, докато през 2017 г. те са вече 7%. Делът на хората без образование нараства от 6% до 15%, а на тези с начално образование - от 17% до 25%. Почти постоянен остава броят на бежанците със средно образование - около 53%, през първите девет месеца на тази година.

При сравнение на представителите на различните националности се вижда, че намаляването на висшистите сред бежанците е най-отчетливо сред сирийците. Преди година почти една трета от бежанците от Сирия са били с висше образование, но днес те са само 7%. Съответно се увеличава броят на хората без образование или с начално образование сред бежанците от Сирия.

За сравнение, над 60% от афганистанците пристигащи на Балканите днес, са без образование или с начално образование.

Основният път на сирийците към Европа е през Турция и Средиземно море. Подобни маршрути използват и афганистанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още