IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия вече прилага по-строго законодателство за незаконно пребиваващите чужденци

Бежанците без статут ще търпят финансови санкции или ще бъдат задържани, ако не напуснат страната

21:40 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 ноември в Австрия вече е в сила по-строг закон за чужденците. Целта е да се ограничат и депортират по-бързо хората, които живеят незаконно в страната, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Още преди изборите отиващото си правителство и предишния парламент приеха промени в законодателството във връзка с чужденците в страната. Поправките включват поредица от по-строги разпоредби, насочени към хора, чиито молби за убежище са били отхвърлени.

Предвижда се бежанците, които не са получили статут, но не напускат страната или се опитват да се върнат отново, да търпят санкции в размер от 5 хил. до 15 хил. евро или шест седмици задържане.

Тези от тях, които съзнателно са направили фалшива декларация, за да получат разрешение за пребиваване, могат да бъдат наказани с до 5 хил. евро.

Вътрешният министър Волфганг Соботка подчертава важността от спазването на закона. Той посочва, че в много случаи незаконно пребиваващи в страната игнорират инструкциите на властите, въпреки че нямат разрешение за пребиваване, и не се опитват да напуснат Австрия.

За бежанците, търсещи убежище, както и за чуждестранните студенти, има и добри новини. В бъдеще бежанците ще могат официално да участват в благотворителни дейности и неправителствени организации.

С новия закон се предоставя и на завършилите австрийски университети чужденци едногодишен срок, вместо сега действащия шестмесечен, да си намерят работа в страната, като за този период няма да губят разрешителното си за пребиваване.

Създателите на стартиращи фирми също ще получат по-дълъг срок на разрешението за пребиваване, т.нар. „червено-бяло-червена карта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още