IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Санкциите застрашават новите и обслужването на старите газопроводи

В компанията ще отговорят с "нови форми и методи на търговия" на действията за либерализиране на газовия пазар в Европа

15:46 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

"Газпром" призна, че санкциите на САЩ застрашават "новите проекти на компанията" - разширението на "Северен поток" и "Турски поток", както и обслужването на старите газопроводи - "Северен поток" и "Син поток". Заплахата е записана в тримесечния отчет на рисковете, изпратен до акционерите на компанията.

Според ръководството на газовия гигант на този етап не се налага промяна в стратегическите направление на дейността или промяната в приоритетните проекти.

Като риск за дейността в Европа се отчитат още действията на Европейската комисия за либерализацията на газовия пазар. От компанията отбелязват, че са планирали по-активна маркетингова политика и ще развиват "нови форми и методи на търговия", сред които краткосрочни договори, борсови сделки и други.

"Газпром" изнася към Европа голяма част от добива на газ, пише още в отчета.

По отношение на шистовия газ в компанията отчитат по-голямата роля на САЩ на газовата карта - през 2016 година страната е изнесла втечнен шистов газ в обем от 3,9 млрд. куб. метра, като 60% от него са насочени към страните от Южна Америка. В Европа проучванията досега не дават подобни резултати - проучванията в Полша и Дания приключиха без резултат, а в редица страни, сред които и България, има пълен мораториум на проучвания и добив на шистов газ, пишат анализаторите.

"Стартът на търговския добив на шистов газ в Европа в средносрочна перспектива е малко вероятен", е записано още в документа.

В документа е отбелязано още и значително намаление на пазарната капитализация на компанията - от 3,6 трилиона рубли към края на 2016 година до 2,8 трилиона рубли на 30 септември 2017 година, но и че не се отчитат нови финансови рискове за дейността през третото тримесечие на годината. 

Цената на природния газ ще зависи от множество фактори, сред които политическите и икономическите проблеми в богатите на петрол страни и като цяло регулацията на петролните пазари (от страна на ОПЕК и страните, които са извън организацията), както и от плановете за развитието на ядрени централи и метеорологичните условия през следващите месеци, пише още компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още