IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото (не толкова) проевропейско правителство на Австрия

След два месеца преговори Австрийската народна партия и крайнодясната Партия на свободата на Австрия се договориха да сформират правителство

11:55 | 18.12.17 г.
<p>
	Себастиан Курц (вляво) и Хайнц-Кристиан Щрахе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц (вляво) и Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: Ройтерс

Новата клоняща към дясното управляваща коалиция в Австрия през уикенда се постара да успокои партньорите си, че страната ще остане твърдо „проевропейска“ на фона на нарастващите опасения за популистко влияние в центъра на Европа, коментира Politico.

След два месеца преговори дясноцентристката Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Партия на свободата на Австрия (ПСА) се договориха да сформират правителство. Очаква се коалицията да положи клетва в понеделник, с което Австрия ще стане единствената западноевропейска страна с правителство, което включва антиимигрантска популистка сила.

„Имаме две партии в коалиция, които активно искат да помогнат за оформянето на Европа“, каза Себастиан Курц, лидер на АНП и бъдещ канцлер, представяйки правителството в събота.

Но именно по тази линия се тревожат някои европейски столици.

„Никога не е добра новина, когато крайна десница се присъедини към правителство“, казва Сандро Гоци, държавният секретар по европейските дела на Италия. Рим бе разгневен от призивите на Партията на свободата да се наложат гранични проверки на прохода Бренер – ключов търговски коридор между Южна и Северна Европа – за да се държат далече мигрантите.

„Демократите, които вярват в европейските ценности, трябва да следят внимателно коалицията, която сега е на власт в Австрия“, написа в Twitter еврокомисарят по икономическите и финансови дела Пиер Московиси в неделя.

Партията на свободата, чието последно присъствие в правителството през 2000 г. предизвика критики от европейските партньори на Австрия, флиртува с антиевропейските позиции от години и смята Националния фронт във Франция за близък съюзник.

Водещите политически партии в Европа се опасяват, че Виена ще се измести вдясно по въпроси като миграцията и бъдещото на ЕС, позиционирайки Австрия по-близо до по-националистически мнения на някои столици от Централна и Източна Европа.

През уикенда лидерът на ПСА Хайнц-Кристиан Щрахе, който наскоро предложи Австрия да стане част от Вишеградската група, възприе по-мек тон.

„Заставаме зад Европейския съюз, заставаме за мирния проект на Европа“, каза той в компанията на Курц. „Разглеждаме всяка позиция критично и имаме различни позиции, които естествено ще формулираме и за които ще търсим партньори. Това е демократичната игра“.

Но каква игра играе Щрахе, всъщност не е ясно. Партията на свободата принадлежи към евроскептичната Европа на нациите и свободите в европарламента, която според критиците е несъвместима с „проевропейската“ философия.

Позицията на партията към Русия също е доста противоречива. Партията, която сключи партньорско споразумение с политическата партия на Путин по-рано тази година, се противопоставя на международните санкции срещу Русия, но въпреки това ги подкрепя на ниво ЕС, каза Страхе.

Не е ясно колко силно ще е влиянието на ПСА върху европейската политика. Макар че ще контролира външното министерство, номинацията му – експертът по Близкия изток Карин Кнайсъл, сякаш не принадлежи към партията. По-важното е, че Курц, който бе външен министър в предишното правителството, планира да пренасочи ключовите отговорности за ЕС към позицията на канцлера. Това означава, че той ще има твърд контрол по европейската политика, подобно на Ангела Меркел в Берлин и Виктор Орбан в Будапеща.

Макар че АНП, която е част от различни коалиции от 1987 г. насам, е силно проевропейска, Курц показва известно желание да се отдалечи от политическото статукво, най-вече по време на бежанската криза през 2015 г. Той поведе усилията за затваряне на миграционния поток през Западните Балкани, срещайки сериозна съпротива от Меркел.

През следващите месеци Европа ще трябва да вземе важни решения по миграционните потоци от Африка и други региони, а гласът на Курц вероятно ще бъде важен в дебата. Виена ще поеме и ротационното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г., което ще му предостави повече възможности.

Успехът на Курц във възраждането на замиращата Народна партия само на 31 години, превръщайки се в най-младия държавен лидер в света, го направи звездата на групата.

Макар че някои съпартийци може и да са недоволни от факта, че Партията на свободата ще контролира министерствата на вътрешните работи и на отбраната, Курц среща малка съпротива на европейско ниво.

Топ приоритетите на новата австрийска коалиция – сигурност и миграция – наподобяват тези на повечето европейски страни, а подходът на Курц, основаващ се на законност и ред, има много последователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още