IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на LSE се пребори за запазване на поста си

Председателят на Лондонската фондова борса остана на поста, след като позицията му беше оспорена от акционера The Children’s Investment Fund

18:29 | 19.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акционерите на Лондонската фондова борса (LSE) подкрепиха нейния председател Доналд Брайдън, след като постът му беше оспорен от инвеститора The Children’s Investment Fund, съобщава вестник Financial Times.

По време на извънредна среща в Лондон 79% от гласувалите акционери застанаха зад Брайдън, а 20% поискаха той да бъде отстранен, се казва в изявление от LSE, цитирано от медията.

Днешната среща беше свикана по искане на The Children’s Investment Fund – акционер с 5-процентен дял. Причина според фонда е напускането на главния изпълнителен директор на борсата Ксевие Роле. В края на миналия месец той обяви, че се оттегля година по-рано от предвиденото, след като заемаше поста от 2009 г. насам.

Брайдън трябва да освободи поста през 2019 г. 

Преди днешното гласуване някои от най-големите акционери на фондовата борса, включително Blackrock и катарският суверенен фонд, дадоха знак, че възнамеряват да подкрепят председателя.

„Бордът и аз приветстваме стабилността, която това (решение – бел. ред.) дава на групата“, заяви в изявление Брайдън. По думите му вече е започнала процедурата по избор на нов изпълнителен директор и в скоро време ще бъде предоставена повече информация на акционерите.

От своя страна ръководството на The Children’s Investment Fund обяви, че ще продължи да се бори за отстраняването на председателя въпреки загубата на днешното гласуване, посочва агенция Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още