IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел подхожда с оптимизъм към предварителните преговори за коалиция

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц обещава да не чертае „червени линии“ и че "новите времена изискват нова политика"

15:07 | 07.01.18 г. 2
<p>
	Ангела Меркел и Мартин Шулц преди началото на преговорите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Мартин Шулц преди началото на преговорите. Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел започва нов кръг от коалиционни разговори в опит да сложи край на политическата криза в страната, пише онлайн изданието Politico.

Повече от три месеца след изборите Германия все още няма правителство, след като преговорите с либералите и Зелените за сформиране на коалиция се провалиха.

В петдневните разговори, които ще продължат до 12 януари, ще участват Християндемократическият съюз на Меркел, сестринската му партия Християнсоциален съюз от Бавария и Германската социалдемократическа партия с лидер Мартин Шулц.

Мнозина виждат това като последен шанс да се сформира правителство.

Кои са конфликтните точки между участниците в преговорите?

Социалдемократите управляват съвместно с дясноцентристката партия на канцлера осем от последните дванайсет години. След резултатите от изборите през септември Шулц се закани да превърне партията му в основна опозиция. От ноември насам обаче натискът върху него да се включи в ново коалиционно управление се засилва заради провала на преговорите с либералите и Зелените.

Канцлерът сега трябва да убеди ръководителите на Германската социалдемократическа партия, че трите политически сили имат достатъчно общи цели да започнат официални преговори за коалиция до март или април.

Точно преди началото на предварителните преговори Меркел коментира, че е оптимимист за достигането до сделка. Шулц допълни, че няма да чертае „червени линии“ и че "новите времена изискват нова политика".

Последен шанс за ново правителство на Меркел

Съюзниците на германския канцлер от Европейския съюз (ЕС), като например Франция, виждат Германия като стълб на стабилността в блока и се надяват Меркел да успее.

Според резултати от проучване на общественото мнение обаче един от всеки трима гласоподаватели смята, че преговорите ще се провалят. Все пак 54% от запитаните заявяват, че съживяването на "голямата коалиция" ще бъде положително за страната им.

Спорните моменти

Имиграцията, бъдещето на ЕС, данъците и здравеопазването могат да станат причина за спорове, подчертава изданието. Социалдемократите се опасяват, че присъединяването към широка коалиция ще струва на партията част от спечелената подкрепа на гласоподавателите. Рейтингът ѝ пада, а някои критици я обвиняват, че се отказва от основните си принципи, за да се придържа към властта.

Меркел пък се изправя пред натиск от страна на консерваторите, които заявяват, че тя изоставя традиционните ценности и сама е подтикнала гласоподавателите да се насочат към крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която за първи път влиза в парламента.

А ако не се споразумеят?

Ако преговорите се провалят Меркел може да пристъпи към сформиране на нестабилно правителство на малцинството със Зелените и подкрепа от страна на социалдемократите.

Тя вероятно обаче би предпочела провеждането на нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Всъщност , Меркел я очаква съдбата на Горбачов , ще си получи тридесетте сребърника и ще се скрие по далеч от любовта на народа си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Ако е същият оптимизъм , като тоя , с който покани "бежанците" от всички Африки и Азии да се съединят в Германия , резултатът ше е ясен и скорошен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още