IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика е в подем, но това не се отразява на доходите на хората

Проучване на бизнес организация показва, че увеличението на доходите се "изяжда" от по-високите данъци и осигуровки

13:24 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката икономика може да се завръща към растежа през 2017 година, но това не се отнася и до доходите на хората, пише в анализ на бизнес организацията SEV, цитиран от "Катимерини". Според данните разполагаемият доход на гърците през 2017 година намалява с 0,3% в реално изражение спрямо данните за 2016 година.

Нормата на спестявания също намалява - от минус 7% през 2016 година до минус 8% през миналата година. На този фон пък потреблението расте с 2% в номинално изражение и с 0,6% в реално, което само подсказва, че гърците харчат спестяванията си.

Първите данни на статистиката показват, че за периода януари - септември доходите на гърците в номинално отношение се увеличават с 1,1%, или 1,2 млрд. евро, спрямо същия период на 2016 година. Това е в резултат на повишаването на заплатите (с 2,2%) и доходите на предприемачите (с почти 6%). Доходите от пенсии намаляват с 2,2%.

Повишението обаче се "изяжда" от увеличените данъци и социални осигуровки, допълва още SEV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още