IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите от ЕС с най-висок дял на екологичните данъци и такси

Страната ни е на четвърто място с показател 9,3% и може скоро да се нареди сред страните, за които се счита, че прилагат добри практики в сферата (дял над 10%)

08:11 | 01.02.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по дял на екологичните данъци и такси от общите приходи от данъци и такси, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Екологичните данъци и такси у нас – енергийни данъци и такси, данъци и такси за транспорт, данъци и такси за замърсяване на околната среда и данъци и такси за ползване на ресурси, формират 9,6% от общите данъчни приходи на страната през 2016 г., показват данните.

Лидер е Латвия с 11,7%, следвана от Словения с 10,6% и Гърция с 9,8%. На пето място е Хърватия с дял на екологичните данъци и такси от 9,3%, а шеста е Румъния с 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
на това се казва видимите резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Това обаче не ни прави да имаме най-чистата и подредена страна, а напротив, точно обратното е. Така става, когато управляващите политици са крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
И защо след като данъците за екология у нас са толкова високи дишаме опасен мръсен въздух замърсяванията на водите продължава Къде отиват тези близо 1.3 милиарда лв за такива данъци Може би голяма част се крадат безсрамно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
dzk
преди 6 години
Нещо не разбирам. излиза че страни като Германия, Франция и Люксембург не спазват възприетата от ЕС пътна карта за екологичните данъци и такси. при заложени 10%, те плащат едва 4-5%. Е, тогава предлагам този въпрос веднага да бъде повдигнат във Европейския парламент, и тези държави да бъдат строго наказани. Не може така. Къде е европейската солидарност? Предлагам тези три държави да бъдат глобени със поне по два милиарда евра и да им бъде отнет гласа в европейския парламент за поне две години. Да има строго предупреждение, че ако те не си повишат екологичните данъци, може да бъдат изключени от ЕС. Така де, щом за Полша може, значи и за Германия и Франция може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
А може ли някой журналист най накрая да попита защо имаме дублиращи се данъци и да държавата да каже кои от тях трябва да си възстановим.За еко таксите - 1 път данък МПС, после акциз на горива и накрая еко такса към свинетките! Е колко пъти трябва да се плати едно и също нещо?Свинетките имат еко такса иначе нямаше да са с различна цена за Евро 1,2,3 и различна за Евро 4,5,6. За автобус разликата е 250 лева (годишна), за камиони също има. Е ако си със свинетка като зареждаш трябва ли да изискваш от бензиностанцията да не ти вкл. акциз и ДДС върху него? Или накрая на годината ни ги възстановяват като надвнесени данъци? Нещо някой да пита МФ? или журналист да повдигне въпроса (даже готов ви го даваме, няма нужда да мислите сами)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още