IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Ако САЩ започнат валутна война, ще отвърнем

Ако отново се стигне до колебания и волатилност, банката вероятно ще се откаже от своята сдържаност, твърди Беноа Кьоре

18:00 | 01.02.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: архив Ройтерс

Дали го направи нарочно, или не? Все още Европейската централна банка (ЕЦБ) се занимава с въпроса дали американският финансов министър Стивън Манучин се опита да повлияе на курса на американския долар с изявлението си преди седмица.

Тогава той се изказа положително за слабия долар, който бил добър за американската експортна индустрия. И по този начин предизвика срив на курса на американската валута. Въпреки това по-късно министърът отрече, че е направил това умишлено.

Сега обаче членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре уверява, че централната банка на еврозоната няма да остане длъжна никому. 

„Имаме договорки, че не се занимаваме с обменните курсове. И ЕЦБ ще се придържа към тях, докато курсовете отговарят на икономическата ситуация на икономиките“, казва той пред ирландския тв канал RTE.

Ако обаче отново се стигне до колебания и волатилност, то ЕЦБ вероятно ще се откаже от своята сдържаност, пояснява Кьоре.



Ако подобна нестабилност доведе до неоправдано затягане на паричната политика на ЕЦБ, „ще трябва да преоценим и да обмислим как да действаме, но мисля, че най-важното послание тук е да се придържаме към това, което сме приели на съответните форуми – че няма да се фокусираме над обменните курсове", казва още централният банкер.  

Преди няколко дни по време на форум Кьоре изказа подобно мнение - че "валутна война е последното нещо, от което светът има нужда". 

След заседанието на Европейската централна банка през миналата седмица управителят Марио Драги предупреди, че банката ще следи единната валута заради евентуалното ѝ въздействие върху средносрочните перспективи за ценова стабилност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Ще отвърнат ама с какво?С голи зад.ници ли? Или с повече емисии на дългове за безсмислени харчове и третополови безумия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
national power
преди 6 години
Бе нали тука гламурите от УНСС Кеймбридж и разните му подобни пародии на училища ни говореха за пазар как пазаря бил царя а са манипулации.Нали корупция там няма ние сме най корумпираните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Вероятно ще започне да ни пука когато юанът стане една от световните валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Както всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan4o555
преди 6 години
Китай отдавна манипулира валутният курс, защо не отвърнете а си мълчите?!Манипулира също така и официалната статистика за растежа и брутния вътрешен продукт!Удобно ви е и си мълчите, така ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"Въпреки това по-късно министърът отрече, че е направил това умишлено."Сигурно някаква друга социална роля е изпълнявал по това време."което сме приели на съответните форуми че няма да се фокусираме над обменните курсове""НА ФОРУМИ"?!:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още