IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители в германската промишленост получиха право на гъвкаво работно време

Споразумението се отнася до почти 1 млн. души в провинция Баден-Вюртемберг

16:50 | 06.02.18 г.
<p>
	Служители на BMW по време на 24-часовата стачка, организирана от профсъюза IG Metall, в Берлин.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Служители на BMW по време на 24-часовата стачка, организирана от профсъюза IG Metall, в Берлин. Снимка: Архив Ройтерс

Служителите в индустрията в Югозападна Германия спечелиха правото на намалено работно време в рамките на споразумение, от което могат да се възползват около 1 млн. души, предава ВВС.

Служителите ще могат да намалят работната си седмица от 35 на 28 часа за период до две години, за да се грижат за семейството си. Споразумението се отнася за близо 1 млн. работници в провинция Баден-Вюртемберг и също така им дава увеличение на заплатата.

Обхватът на договорката може да се разшири до 3,9 млн. служители в промишлеността в Германия.

Какво е договорено?

Намалената работна седмица за отглеждане деца или грижи за възрастни или болни роднини беше едно от ключовите искания на най-големия профсъюз в страната IG Metall, представляващ служителите в металургията и инженерството. Искането на профсъюза тези служители да продължат да получават същото заплащане въпреки намаленото си работно време беше отхвърлено при преговорите с федерацията на работодателите Südwestmetall.

В замяна компаниите ще имат възможността да увеличат работната седмица до 40 часа за служителите, които имат желание да работят повече. Служителите ще получат и увеличение на заплатата с 4,3% от април, въпреки че настояваха за повишение от 6%. Споразумението за заплащането се отнася за 27 месеца и предвижда също допълнително еднократно заплащане.

„Споразумението е крайъгълен камък по пътя към модерна, автономна работна среда“, заяви лидерът на IG Metall Йорг Хофман. Междувременно ръководителят на  Südwestmetall Щефан Волф определи компромиса като „поносим, но болезнен“.

Какъв е контекстът на спора?

Икономиката на Германия постигна растеж от 2,2% през миналата година, който беше най-високият от шест години насам. Безработицата достигна ново най-ниско ниво от 5,4% през януари.

След 10-годишен период, в който заплатите нарастваха с едва 0,81% на фона на подобряването на икономиката, профсъюзите решиха, че е техен ред да отправят искания към работодателите.

Хиляди членове на IG Metall се включиха в еднодневни „предупредителни стачки“ миналата седмица, които бяха първите, организирани от профсъюза в последните 34 години. Сред засегнатите компании бяха Porsche и Daimler, които произвеждат автомобилите Mercedes-Benz.

И двете страни заявиха, че ще препоръчат споразумението да бъде приложено в цяла Германия. То може да бъде използвано като пример за други сектори като строителството, телекомуникациите и химическата индустрия, където служителите също настояват за по-гъвкаво работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още