IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски съд отказа да отмени заповедта за задържането на Асанж

Решението идва, след като основателят на Wikileaks се обърна към властите с молба преследването срещу него да бъде преустановено

20:06 | 06.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джулиан Асанж ще остане в сградата на еквадорското посолство, където живее със своята котка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джулиан Асанж ще остане в сградата на еквадорското посолство, където живее със своята котка. Снимка: Ройтерс

Британски съд отхвърли молбата на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж заповедта за ареста му да бъде отменена, разбивайки надеждите му за излизане от еквадорското посолство в Лондон, където той се укрива вече повече от пет години, съобщава агенция Ройтерс.

Асанж не е напускал сградата от 2012 г. заради притеснения, че може да бъде екстрадиран в Швеция във връзка с дело за изнасилване срещу него, което по-късно беше прекратено. Според австралиеца както отвеждането му в Стокхолм, така и арестът му от британските власти, могат да доведат до предаването му на САЩ, където той е издирван по обвинения в разпространение на правителствени военни и дипломатически документи.

Лондон издирва Асанж, тъй като той е нарушил условията на гаранцията си, влизайки в посолството, вместо да се предаде на властите във връзка с обвиненията в сексуално посегателство. 

Адвокатите му посочват, че след прекратяването на делото срещу него в Швеция британските власти нямат основание за искането на ареста му.

„Не съм убедена, че заповедта трябва да бъде оттеглена“, заяви съдия Ема Арбътнот по време на изслушване във вторник.

След окончателното решение адвокатът на Асанж Марк Съмър поиска от съдията да постанови дали е в интерес на обществеността да продължи преследването на неговия клиент.

Арбътнот заяви на свой ред, че подобно решение може да бъде взето, ако подсъдимият се яви лично, за да обясни защо не е спазил закона, но според Съмър в случая в сила са „извънредни обстоятелства“.

Британските власти прекратиха постоянната полицейска охрана на еквадорското посолство през октомври 2015 г., след като за нея бяха похарчени близо 13 млн. паунда (18 млн. долара). Въпреки това обаче в сила продължава да е план за арест на Асанж в случай, че той реши да напусне посолството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още