IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Новата Газова директива на ЕС е дискриминационна

Брюксел иска всички газопроводи в общността да отговарят на европейските правила

11:35 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промените в Газовата директива, които подготвя ЕС, са дискриминационни и са с политически характер, е позицията на руското Министерство на енергетиката, заявена пред ТАСС. Според ведомството текстовете противоречат на общоприети норми в областта на морското право.

През ноември 2017 година Европейската комисия (ЕК) одобри промени, според които всички газопроводи на територията на общността трябва да отговарят на европейските правила. Дерогация ще бъде допускана само ако съоръженията не нарушават конкуренцията и сигурността на енергийните доставки.

Тези изисквания вече срещат известен отпор от браншови организации, според които това законодателство ще засегне не само руските газопроводи, но и алтернативните доставки от Африка и други страни. Според Eurogas искането за предоговаряне на съществуващи договори ще застраши енергийната сигурност на общността.

Промените обаче срещат подкрепата на другите европейски институции и си пробиват път в Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още