IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводите в ЕС – предложенията за промени бавно си пробиват път

Евродепутати поискаха дерогациите за газопроводи да бъдат за срок от не повече от 10 години след приемането на новите правила в Газовата директива

10:41 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС трябва да гарантира спазването на едни и същи правила за всички доставчици на природен газ от трети страни. Това заяви председателят на комисията по промишленост и енергетика в Европейския парламент Йежи Бузек по време на първото за годината заседание, излъчвано във видеосистемата на ЕП.

По време на срещата депутатите разгледаха предложението на Европейската комисия за промени в Газовата директива. То беше представено през ноември 2017 година и тогава беше заявено, че всички газопроводи в общността – съществуващи и нови, ще трябва да се подчиняват на европейските правила.

Бузек отбеляза по време на обсъждането, че трябва да бъдат взети предвид коментари от страните в общността, както и на компаниите, които инвестират в газопроводи. При преразглеждането на дерогациите на съществуващите газопроводи е много важно да бъдат взети предвид дали те не нарушават конкуренцията на европейския газов пазар.

Дерогациите трябва да бъдат със срок до 10 години след приемането на директивата, „защото искаме добре развит, прозрачен енергиен пазар – и вътрешен и от трети страни“, каза още председателят на комисията.

Докладчикът по темата Дан Ника отбелязва в своя доклад, че парламентарната комисия е съгласна с предложението на ЕК, което гарантира интеграцията и функционирането на газовия пазар, защитава се и принципът на солидарността в общността.

По време на дебатите беше повдигнат и въпросът за „Северен поток“ 2 и депутати изказаха опасения, че на фона на отиващите към успех преговори за коалиционно правителство в Германия, проектът ще бъде продължен. Проблемът не е германски, нито полски (Германия е най-големият лобист за проекта, а Полша - против него - бел. р), а засяга енергийната сигурност на целия ЕС, посочиха депутатите.

Припомнена беше и основната идея на промените в областта на енергетиката – опазване на климата и намаляване на зависимостта на ЕС от внос на енергийни продукти. Затова фокусът на общността е чистата енергия, възобновяемите източници и подобряването на енергийната ефективност, категорични бяха депутатите. В тази връзка опасенията са, че директивата не подобрява ситуацията, а гарантира възможността за дерогация на газопроводите, което вероятно ще засили и обвързаността на Европа от руския природен газ.

Европа обаче трябва да помисли и за сигурността на газовите доставки и изграждането на нови газопроводи в общността, смятат в ЕП и обещаха да работят с Комисията за прецизиране на текстовете за промяна в директивата.
По време на дискусията в комисията се чуха и коментари срещу идеята условията за функциониране на съществуващите газопроводи да бъдат предоговорени. Тези газопроводи работят много добре, а страните, от които тръгват, са политически нестабилни и това може да застраши енергийната сигурност на Европа.

Газът е стока като всички останали, ако някой иска да продава в ЕС, трябва да се съобрази с всички правила – екологични, търговски, здравни и т.н., контирараха обаче опоненти на смекчаване на правилата за газопроводите.

Критики срещу промените преди дни публикува и Eurogas, организацията обединяваща интереси в областта на газовия пазар в ЕС. В становището е посочено, че новите правила могат реално да нарушат интересите на потребителите в Европа, защото ще изискват предоговаряне на условия за съществуващите газопроводи, което може да влоши отношенията между общността и трети страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още