IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurogas: Газопроводи само по европейски правила заплашват енергийната сигурност

Предложенията за промени в Газовата директива са в полза единствено на сектора за втечнен газ, смятат в организацията

12:35 | 10.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложените от Европейската комисия промени в Газовата директива са заплаха за енергийната сигурност на ЕС, пише в своя позиция организацията Eurogas.

В становище, публикувано на сайта на организацията, е записано, че изискването всички газопроводи – и нови, и съществуващи, да отговарят на всички европейски правила в сектора, поставя под риск доставките на газ от Африка, както и реализацията на проекти като EastMed, чиято основна цел е диверсификация на източниците и пътищата на природния газ в Европа, или на газопроводите от Каспийско море, които имат силната подкрепа на Брюксел.

От организацията посочват, че новите правила са в полза единствено на сектора за втечнен газ, а това е нарушение на принципите на равнопоставеност и конкуренцията на доставките. Това също е заплаха за енергийната сигурност на ЕС.

Промените могат да застрашат и отношенията на общността с трети страни, смятат още от Eurogas.

Голяма част от газопроводите в ЕС функционират след дерогация, тоест изключение от европейските правила.

Ретроактивна мярка за преразглеждане на условията, каквато се предлага с ревизията на директивата, ще наруши интересите и на доставчиците, и на потребителите на газ в Европа, посочват още от организацията, основана през 1990 г. като защитник на интересите на газовата индустрия в Европа.

В нея членуват 43 организации, компании и национални асоциации, сред които и от Русия, Турция и Украйна. В Eurogas няма членове от България, но има от повечето западноевропейски държави, показва още справка в структурата на организацията.

В началото на ноември 2017 година ЕК представи идеята си за промени в Газовата директива, като една от основните цели, видени от анализаторите, е блокиране на руски газопроводи в общността, особено разширението на "Северен поток", за което няма единство в ЕС. Според Eurogas обаче промяната не е в интерес на Съюза.

Предоговоряне на условия по работата на газопроводите крие рискове, защото може да не се окаже успешно за общността и европейските участници на газовия пазар, посочват от браншовата организация.

В тяхната позиция се припомня, че в момента съществуват множество газови връзки както в ЕС, така и с трети страни – Алжир, Норвегия, Либия, Тунис и Русия. След Brexit извън общността ще се окажат и газопроводите с Великобритания.

Дори без новите рестрикции отнема години за реализацията на проекти за газопроводи – за намиране на финансиране, получаване на политическите и законодателните разрешения. С промените в директивата инвестициите в такива проекти съвсем ще намалеят и нови газопроводи въобще няма да се строят, опасяват се още от Eurogas.

В становището е записано още, че готвените промени в директивата ще нарушат правото на европейските членове сами да решават структурата на енергийния си микс.

Eurogas критикува още и срока, който Брюксел даде за становища по повод предложените промени в Газовата директива. Засегнатите страни имат срок от 6 декември 2017 г. до 31 януари 2018 г. Предвид празничните дни в края на годината обаче този срок е недостатъчен за изразяване на мнение, пише още организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Без Брюксел 90% от населението ще бъдат колхозници на Москва. И само ще бленуваме за фондове за крадене, които всъщност поддържат икономиката ни в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Решението е закриване на Брюксел и нещата си отиват по местата ... има газ , има ток , няма трети пол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още