IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Италия започнаха официално консултациите за ново правителство

Лидерът на „Пет звезди“ вече изрази готовност за коалиция от германски тип, изразявайки готовност за обединение както с „Лига“, така и с Демократическата партия

17:40 | 04.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският президент Серджо Матарела <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският президент Серджо Матарела Снимка: Ройтерс

Италианският президент Серджо Матарела започна днес двудневни официални консултации, за да установи дали някоя партия или коалиция е способна да набере достатъчно подкрепа за формирането на правителство след парламентарните избори на 4 март, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Консултациите започват днес със срещи с председателите на двете камари на парламента: на Сената - Мария Елизабета Алберти Казелати, и на Камарата на депутатите - Роберто Фико. По-късно държавният глава ще разговаря с представители на партиите с по-малка политическа тежест, а утре - с тези, спечелили най-много гласове, след което се очаква да направи изявление.

Популисткото Движение „Пет звезди“ (ДПЗ) получи най-много гласове сред партиите, а първа сила след изборите е десноцентристката коалиция начело с антиимигрантската партия „Лига“. Никоя политическа сила обаче не разполага с необходимата подкрепа, за да управлява самостоятелно.

Лидерът на ДПЗ Луиджи Ди Майо предложи коалиционно споразумение от германски тип с две от останалите партии, като изрази готовност да състави правителство както с дясната „Лига“, така и с лявоцентристката Демократическата партия (ДП), която преживя най-тежкото изборно поражение в историята си. Той обаче категорично изключи възможността да управлява заедно с формацията на Силвио Берлускони „Форца Италия“ („Напред, Италия!“) заради присъдите за данъчни измами срещу бившия премиер. 

Бившият лидер на ДП, който все още има силно влияние в партията - експремиерът Матео Ренци - изключи каквато и да било коалиция с ДПЗ. Лидерът на „Лига“ Салвини пък отказва да разцепи десния блок и да влезе самостоятелно в обединение без своя съюзник - партията на Берлускони. 

„Салвини трябва да избира между революция и реставрация. С други думи, дали да изостави Берлускони, за да започне промяна в Италия, или да не променя нищо... А ДП трябва да реши дали да продължи да следва линията на Ренци, която е безотговорна", каза Ди Майо по телевизията снощи. Той обаче похвали временния лидер на ДП Маурицио Мартина и някои от неговите министри в сегашното служебно правителство, което управлява до съставянето на нов кабинет. 

Според политическия анализатор професор София Вентура „най-вероятният изход е сделка между десния център, начело с „Лига“ и ДПЗ“. За да се стигне дотам обаче, е необходимо време, като лидерите на двете партии трябва да се откажат от съперничеството си кой да стане премиер и да намерят компромисен кандидат за поста, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още