IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече въпроси пред бъдещата коалиция в Италия

Италианската левоцентристка Демократическа партия, която е на власт през последните пет години, се отказва от участие в нея

16:38 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маурицио Мартина по време на днешната среща с журналисти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Маурицио Мартина по време на днешната среща с журналисти. Снимка: Ройтерс

Италианската левоцентристка Демократическа партия, която е на власт през последните пет години, възнамерява да бъде част от опозицията в новия парламент и няма да се присъединява към коалиционното правителство, обяви секретарят на партията Маурицио Мартина, цитиран от БТА.

„Негативните изборни резултати не ни позволяват да създадем правителствена конфигурация с наше участие", каза Мартина след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела, който се опитва да сглоби ново правителство след изборите на 4 март, които не излъчиха категоричен победител.

Най-много гласове на вота събра дясноцентристкият съюз между крайнодясната партия „Лига“ на Матео Салвини (17%), дясната партия на Силвио Берлускони „Форца, Италия“ (14%) и две по-малки формации. Салвини стана лидер на десния съюз, излязъл първи с общо около 37% от гласовете. 

След него се нареди антисистемното Движение „Пет звезди“ начело с Луиджи Ди Майо с 32%, много преди класиралата се трета Демократическа партия с 18 на сто. Нито една политическа сила обаче няма достатъчна подкрепа, за да управлява сама, а и Салвини, и Ди Майо искат да са начело на следващото правителство.

Във втория ден на консултации с президента Матарела, Мартина призова партиите, събрали най-много гласове на изборите, да сформират правителство. Мартина каза, че изявленията на двете партии с най-много гласове - „Пет звезди“ и „Лига“, приличат на предизборни обещания и не отразяват отговорността, която трябва да бъде проявена след изборите. Мартина добави, че „ще е добре, ако двете партии стъпят отново на земята“.

Консултациите с всички партии ще продължат до края на днешния ден.

Италиански наблюдатели прогнозират, че ще има втори и трети тур на преговорите, тъй като политическите лидери не отстъпват от позициите си.

Ди Майо вече заяви, че е готов на споразумение по „германски модел“ за програмата на евентуално бъдещо правителство с „Лига“ или Демократическата партия, но без „Форца, Италия".

Салвини смята, че министър-председателят трябва да е от „Лига“ като най-добре представилата се партия, докато Берлускони каза, че е готов на всякакви споразумения с изключение на правителство с „Пет звезди“, което също не приема коалиция с него.

„Всички остават на позициите си и ако никой не направи ход, ще има нови избори“, каза Салвини пред журналисти тази сутрин, цитиран от БТА.

Матарела, чиято конституционна роля е да назначи министър-председателя, може да се принуди да свика ново гласуване, ако не намери начин да посредничи за създаване на правителствена коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още