IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите за съставяне на правителство в Италия удариха на камък

Консултациите продължава следващата седмица, обяви президентът

21:35 | 05.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите, които имаха за цел да преодолеят безизходицата след неубедителните избори в Италия, не постигнаха напредък днес. Това заяви президентът на страната и призова партиите да бъдат готови за нови консултации следващата седмица, предава Ройтерс.

В рамките на двудневните срещи с държавния глава Серджо Матарела политическите лидери не измениха на предишните си позиции, свързани с редица очевидно несъвместими изисквания, които блокираха формирането на ново правителство.

“Според правилата на нашата демокрация е необходимо да има споразумения между различните политически сили, за да се формира коалиция”, коментира Матарела пред репортери в президентския дворец. “Това условие все още не е налице”.

Изборите на 4 март доведоха до задънена улица, след като консервативният блок, включваш крайнодясната "Лига" и партията на Силвио Берлускони “Форца, Италия”, се очерта като най-голямата група, докато антисистемното Движение "5 звезди” се оказа най-голямата самостоятелна партия.

Демократическата партия, която управлява през последните пет години, беше наказана от гласоподавателите за забавянето на икономиката, нарастващата бедност и огромния скок в пристигащите мигранти от Либия.

Матарела заяви, че пауза за размисъл би била полезна, за да позволи на страните “да оценят отговорно ситуацията”. Източник от президентския кабинет коментира, че новите консултации няма да започнат преди сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още