IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанията на италианските популисти имат висока цена

Плосък данък, по-ниска пенсионна възраст и фиксиран граждански доход са само част от предложенията на евентуалните нови управляващи в Рим

18:02 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Популистите скоро може да дойдат на власт в Италия, носейки със себе си обещания като въвеждането на плосък данък, които може да пробият дупка във финансовата система на страната, ако бъдат изпълнени.

Разнообразните послания, които също така включват по-ниска възраст за пенсиониране, по всяка вероятност ще допринесат за краткосрочен икономически ръст. Въпреки това остава рискът от допълнителна фискална тежест върху икономиката, която вече е затруднена от дългове, освен ако нововъведенията не бъдат компенсирани от съкращения на разходите или увеличение на данъците другаде, посочва Bloomberg в свой материал.

Според прогнозите италианската икономика ще нарасне с 1,5% през тази година, което я прави най-зле представящата се страна в 19-членната еврозона. Безработицата от около 11% е над тази в блока на единната валута, а дългът на страната е в размер на 130% от производството – вторият най-висок след този на Гърция.

Но, както самите популисти казаха, нищо от това, което беше обещано, няма да стане част от законодателството преди началото на следващата година.

„Правителствата, водени от нови, несистемни партии, се нуждаят от време за постигане на прогрес, което ги прави по-бавни при изпълнението (на задачи – бел. ред.) и на практика по-отговорни във фискално отношение, отколкото предполагат предизборните им кампании“, посочва икономистът Рафаела Тенкони, основател на базираната в Лондон консултантска фирма ADA. Така например, по думите й, Лигата „не е истински готова да разстрои значително фискалната структура в Италия“.

Лидерът на партията Матео Салвини и неговият колега от „5 звезди“ Луиджи ди Майо ще имат уикенд на напрегнати преговори, които може да доведат до ново правителство до края на следващата седмица. 

Обсъжданите мерки, които могат да изкарат извън контрол публичните разходи и приходи, докато по-добре представящата се икономика започна да намалява бремето на дълга, включват:

 - Отменянето на последната пенсионна реформа в страната, понижавайки пенсионната възраст, което може да струва на страната около 15 млрд. долара годишно, посочва Карло Котарели, бивш изпълнителен директор към Международния валутен фонд (МВФ).

 - Един 23-процентов плосък данък за всички, каквото бе предложението на Лигата и другите партии от дясноцентристкия блок преди изборите. Според изчисленията на Тенкони това ще намали приходите от данъци с около 40 млрд. евро годишно. Движението „5 звезди“ също подкрепя намаляването на данъците.

 - Депутатите на партията от дълго време настояват и за въвеждането на т. нар. граждански доход от 780 евро месечно и по всяка вероятност ще увеличат натиска за изпълнението на този свой план. Според тях това ще струва около 17 млрд. евро годишно, въпреки че според ръководството на пенсионната агенция в страната разходите може да се увеличат до 30 млрд. евро.

По думите на високопоставения депутат от „5 звезди“ Винченцо Спадафора в интервю за в. „Кориере дала сера“ евентуалното правителство на партията ще одобри въвеждането на плосък данък и граждански доход през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още