IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Световният многостранен ред отслабва

Според германския канцлер една от причините е слабата памет за последните големи световни конфликти през миналия век

11:46 | 29.05.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия е притеснена от сигналите за отслабване на световната мрежа от многостранни организации и споразумения, целяща да насърчава международното сътрудничество, заяви канцлерът Ангела Меркел по време на конференция в Берлин.

По думите ѝ има две основни причини за отслабването на многостранния световен ред – от една страна това е постепенното избледняване на пряката памет за ужасяващите световни конфликти, а от друга - темпото и мащаба на технологичните промени.

„Хората, преживели Втората световна война – последната истинска глобална катастрофа, умират и вече не могат да (служат като – бел. ред.) нейни очевидци“, каза канцлерът, цитирана от агенция Ройтерс.

В същото време нововъзникващите дигитални технологии трансформират световната икономика по начин, съпоставим единствено с изобретяването на печатарската машина преди векове, създавайки разрив, с който никоя индивидуална държава не може да се надява да се справи сама.

„Международните споразумения и институции отслабват. Това е притеснително, тъй като нашият многостранен световен ред произтича от уроците, които сме научили от ужасните световни войни от последния век“, заяви тя.

По думите ѝ същото се отнася и за световната търговия, предупреждавайки за инстинкта за протекционизъм, който би могъл да застраши отворените пазари.

Меркел коментира и провала на Транстихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), като според нея Европа все още има желание да обсъжда търговските си отношения със САЩ, но предупреди, че не трябва да се стига до конфронтационен подход.

„Ще се радваме да преговаряме, но не трябва да е под заплаха от Дамоклев меч“, каза канцлерът и допълни, че се надява да няма нужда Европа да въвежда ответни мерки в спора си с Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Още нещо се чудя. Ако следващия път, когато американски кораби навлезнат в Южно-китайско море без да питат Ксито и потънат без видима причина, какво ще направят американците? Ще помолят НАТО за помощ ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
По принцип не се обиждам, особено когато съм объркал нещо. Прав си, че Китай всъщност изпреварват САЩ още през 2016 като относителна покупателна сила, а не абсолютни стойности както съм писал по-долу. Благодаря за корекцията. Факт е, че всички се учат от САЩ, особено последните няколко седмици. Той затова и Тръмп е бесен, и на Меркел и на Ким, въобще на всички. Също така американците, са доста изненадани, как така човек, който е ръководил отряди, които са избивали американски войници в Ирак, спечели изборите, но всички се учим, дори американците :)Both the IMF and the World Bank now rate China as the worlds largest economy based on Purchasing Power Parity (PPP), a measure that adjusts countries GDPs for differences in prices. In simple terms, this means that because your money stretches further in China than it would in the US, Chinas GDP is adjusted upwards.https://***.weforum.org/agenda/2016/12/the-world-s-top-economy-the-us-vs-china-in-five-charts/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
грешка - https://bloom.bg/2kyNY1q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
А кое е правaта представа?Да ти метнат поредните 27 ракети, и да си активираш неква откачалка в белгия, за да спечелиш публиката в борбата срещу тероризма малко преди поредния отговор? Това ли е ?Чува се, че на евреина хич не му е приятно мнението на европа по темата иран и санкциите:https://***/2wh97Gb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Не искам да обиждам никого, но това за което пишеш съществува само в съзнанието ти и е изключително грешна представа за света. А иначе колкото и да не ми харесва, факт е че вторият човек в Китай преди няколко дни на Петербургския икономически форум каза: "Всички ние още много имаме да се учим от Америка". Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Войната е нормално, очаквано и неизбежно. Тя е част от природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 7
KPetkov
преди 5 години
Путин Ялта ще си я получи и без Трета Световна. Вече дърпа на своя страна и Париж и Германия (посещенията на Радев и Борисов няма да ги споменавам), без един руски войник да е стъпил в Берлин. Китайците вече са крачка пред САЩ като абсолютна икономика. Дори Северна Корея, с помощта на Южна, почна да ги еб.аа.ва. На САЩ им остана само Близкия Изток и Великата Британия. В Близкия изток се наблюдават определени, слаби все още, тенденции САЩ да ядат пердах. Поради всички тези причини почнаха да избуяват разни Болтъновци и Помпейовци покрай Тръмп. В САЩ почват да се връщат протекционистични политики от преди 50, та дори 150 години. Не твърдя, че това е лошо само по себе си. За САЩ като цяло може и да е положителна тенденцията. Ще дръпнат в определени области. Може да покрепят средната класа и по-бедното население. Разбира се това ще стане за сметка, но по-ниските печалби на по-богатата част от американското население. Добре, че беше Тръмп да видим малко по-интересни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
***** да се чете: ц.и.г.а.нски катуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Меркел: Световният многостранен ред отслабва Ъмдамм, нацистите в Украйна палят *** катуни, а цивилизования Запад мълчи като бит заааадник!!!!Не е политкоректно да се бута проекта на хегемона зад Голямото блато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
Hahoto
преди 5 години
Нищо не се знае. Русия е настроена реваншистки. Путин се надява да го докара до нова Ялта. Тръмп пък налага санкции и чака капитулация Европа скърца, налазена от популисти. Китай си спотайва с драконите си в Азия и чака удобен момент. Израел натиска САЩ към война с Иран, като точи зъби да отскубне още земя от Ливан. Между арабите също има много напрежение. Така че има твърде взривоопасна химия във всички тези нишки и не се знае каква реакция ще се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още