IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър казва сбогом на „банката с човешко лице”

Пет години след кризата завършва най-голямото преструктуриране на финансовия сектор на страната

08:18 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

След придобиването на добрата част от кредитния портфейл на Кооперативна, „Хеленик” значително ще подобри финансовия си профил. Първото тримесечие на тази година тя завърши с печалба от 28,6 млн. евро при загуба от 27 млн. евро през последното тримесечие на 2017 г. Сега тя почти ще утрои баланса си от 6,7 млрд. евро, ще държи 31% от депозитите в страната и 22% от пазара на заеми, макар че ще има значителна експозиция към кипърски държавни облигации на стойност от 4,1 млрд. евро. Делът на необслужваните ѝ кредити ще спадне наполовина, от 52% до под 25%. В новото си положение тя ще се утвърди като „водеща банка за малките и средни предприятия”, а заедно с поеманите близо 400 000 клиенти на Кооперативна банка ще обслужва по-голямата част от кипърските домакинства, заявиха от „Хеленик” часове, след като извънредното акционерно събрание на Кооперативна банка даде „зелена светлина” за придобиването ѝ.

Новият банков пейзаж в Кипър, след напускането му от важен играч като Кооперативна, ще е със засилена конкуренция между останалите две водещи банки – Bank of Cyprus и „Хеленик”, прогнозират финансисти. Балансът на най-големия трезор на острова – Bank of Cyprus, е 23,4 млрд. евро в края на първото тримесечие на тази година. В момента тя е най-големият заемодател в страната с пазарен дял от 37,4%. Първото тримесечие на тази година финансовата институция завърши с печалба /след данъчното облагане/ от 43 млн. евро. Необслужваните ѝ заеми са намалели с 5% на тримесечна база до 8,3 млрд. евро.

Очаква се двете банки, които са насочени към една и съща клиентела – голямата маса банкиране на дребно и банкиране на малки предприятия, да предлагат на пазара и по-конкурентни продукти.

Прекратяването на дейността на Кипърската Кооперативна банка

е и най-продължителната „спасителна операция” за излизане на Кипър от финансовото цунами, което почти срина банковата му система.

Кооперативната банка на практика бе одържавена в най-тежките години на кризата. Банката я посрещна с минус от 300 млн. евро и с риска негарантираните ѝ депозити също да бъдат „подстригани”, както в Bank of Cyprus. За да я спаси, което бе част от меморандума с „тройката”, кипърското правителство я рекапитализира два пъти през 2013-2014 г. За целта то използва 1,7 млрд. евро от отпуснатия спасителен заем – средства, които данъкоплатците предстои да върнат с лихвите, и така реално стана неин мажоритарен собственик.

Въпреки тази помощ и въпреки усилията, потвърдени в 16 оценъчни мисии на международните кредитори, банката не можа да направи осезаем напредък за намаляване на необслужваните заеми. Опасенията, че бъдещето ѝ е твърде несигурно, нараснаха, след като само за първите три месеца на тази година притеснени нейни вложители изтеглиха 2 млрд. евро от спестяванията си.

За да овладее ситуацията и да не допусне нова банкова криза, през април правителството депозира в Кооперативна 2,5 млрд. евро чрез емитирани облигации. Допълнителна финансова подкрепа за нея от още 1 млрд. евро държавата ще даде под формата на гаранции за „Хеленик” като част от схема за защита на активите.

Скоростното изтичане на депозити от началото на годината и разтърсеното доверие на вложителите накараха правителството да ускори решението за продажба на банката. На 19 март бе обявено, че Кооперативна банка търси инвеститори, на които бяха предложени две опции – или да я придобият като лицензирана финансова институция, или да вземат всички или част от нейните активи и пасиви. „Кооперативната банка не се продава, държавата не продава нито една от акциите, които притежава. Това е покана за инвестиции в нея, целта е да се привлече капитал”, обясни тогава финансовият министър Харис Георгиадис.

Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още