IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър казва сбогом на „банката с човешко лице”

Пет години след кризата завършва най-голямото преструктуриране на финансовия сектор на страната

08:18 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Токсичният кредитен портфейл не предизвика голям инвеститорски интерес. В крайна сметка той се поема от държавата, за да не пострадат вложителите в банката както тези на „Лаики Банк”, които преди 5 години изгубиха всичките си пари над гарантирания лимит от 100 000 евро, а „Хеленик” придобива здравите активи.

Как се стигна до тази съдба на втората по големина банка в Кипър, какви събития доведоха до срива ѝ и решението за продажбата ѝ на „Хеленик Банк”, по какъв начин е управлявана банката, ще носят ли членовете на ръководството ѝ наказателна отговорност са въпросите, на които трябва да отговори започналото разследване на главния прокурор Костас Клеридис. Той обяви вече, че ще назначи специална независима анкетна комисия, която да установи дали са извършени злоупотреби в Кооперативна банка.

Разследването ще обхваща времето преди и след 2013 г., за да установи защо, какво и как е довело Кооперативна до необходимостта от рекапитализация от държавата, за да оцелее през 2013 г., както и как се стигна до необслужвани заеми от 7,5 млрд. евро в периода 2013 - 2018 г., кога, при какви условия и при какви гаранции те са предоставени. Като ключови се очакват констатациите дали в процеса на отпускането, обезпечаването и заличаването на „червените” кредити са участвали политически партии. Според президента Никос Анастасиадис много важно е разследването да се произнесе дали някои от тези кредити принадлежат на политически лица или членове на ръководството на Кооперативна. Специален интерес е насочен и към разследване на всякакви политически намеси в цялостното управление на банката. От опозицията очакват анкетната комисия да се произнесе и за възможна наказателна отговорност за лошото управление на банката, визирайки, че в последните почти 6 години правителството е неин собственик и е пряк виновник за тежкото ѝ положение.

Продажбата на операциите на Кооперативна банка

е и една от стъпките в правителствената тристепенна стратегия за намаляване на необслужваните кредити, които са проблем № 1 за банковия сектор и тежат на икономиката. Като начало с прекратяването ѝ над 6 млрд. евро лоши заеми бяха извадени от банковата система.

Планът предвижда още приемането на по-строга законова рамка, която да позволи на банките да се справят с просрочените кредити, както и въвеждането на специална схема, която ще помогне на засегнатите от кризата уязвими групи да погасят задълженията си. Правителството заяви тези свои намерения в програмата за стабилност, очертаваща общата рамка на икономическата политика в Кипър за периода 2018-2021 г., която то представи на Европейската комисия през април.

Необслужваните заеми в кипърските банки в края на февруари са 22 млрд. евро по данни на Централната банка на Кипър. Това представлява 45,3% от общия кредитен портфейл – една от най-високите стойности в ЕС. Забавяне в изплащането от повече от 90 дни има при заеми за 17,1 млрд. евро. На домакинствата се падат 51,3% от „червените” кредити, а 41,8% се държат от бизнеса. Предвижданите от правителството мерки трябва да доведат до намаляването им с една трета до края на годината.

Неуспехът на Кооперативна банка да възвърне жизнеспособността си като намали своя необслужван кредитен ресурс, което доведе и до прекратяване на дейността ѝ, се дължи „отчасти на лошото ѝ управление и отчасти на пречките, създадени от правната рамка на Кипър за регулиране на необслужваните кредити”, посочи Европейската комисия във вторник, когато одобри плана за излизане на банката от финансовия пазар. Тя обвърза това свое решение със „значителните ангажименти”, които Кипър е поел да подобри законодателството в тази област и да намали лошите кредити.

Новото законодателство за несъстоятелността, необслужваните заеми и продажбата на ипотекирани имоти, дадени като обезпечение, е сравнително „младо” в Кипър. То бе прието през 2015 г., под натиска на „тройката”, като трябваше да подпомогне банките да се справят с длъжниците си. Финансови експерти обаче твърдят, че новата правна рамка се оказва неефективна за прилагане, изкривена до невъзможност да сработи и заради вкараните в нея популистки предложения на опозиционните политически партии, които сега обвиняват правителството за разпускането на Кипърската кооперативна банка.

Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още