IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър казва сбогом на „банката с човешко лице”

Пет години след кризата завършва най-голямото преструктуриране на финансовия сектор на страната

08:18 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Параметрите на новата драма

в банковия сектор станаха ясни след две извънредни заседания – на правителството късно вечерта в петък /16 юни/ и на акционерите на Кооперативна в понеделник вечер /19 юни/, където отново решава правителството, тъй като държавата държи 99,2% от капитала на банката.

Според постигнатото споразумение Кооперативна банка се разделя на две – „добра” и „лоша” част. Здравото кредитно портфолио преминава в „Хеленик Банк”, която поема всички клиентски депозити на Кооперативна банка в размер на 9,7 млрд. евро, както и нейни активи /заеми, облигации и кеш/ на стойност 10,3 млрд. евро, включително необслужвани кредити за около 0,5 млрд. евро. Заради привлечените средства предстои „Хеленик банк” да увеличи капитала си със 150 млн. евро.

Активи за около 8,3 млрд. евро, основно лоши кредити на стойност над 6 млрд. евро, остават за държавата. Те ще бъдат поети от агенция за управление на активи, която предстои да бъде създадена. Всички приходи, генерирани от тях, ще отидат в публичните фондове, уточни финансовият министър Харис Георгиадис.

Изчезването на Кооперативна банка от финансовия свят на Кипър предизвика сътресения, защото това е банката с най-широката мрежа от клонове - над 170, и банкомати на острова, а също така е водеща по пазарен дял в депозитите на кипърските домакинства. Въпреки че е втора по големина кредитна институция на острова, тя е № 1 по вътрешни депозити. По данни от феврари тази година балансовата стойност на активите ѝ е в размер на 12 млрд. евро, има депозити от 11 млрд. евро и кредити на същата стойност.

Трусът е голям и защото за Кипър Кооперативна бе символ на „банкирането с човешко лице”, което сделката безмилостно разруши. Нейните клонове играеха особена роля за развитието на местните общности. За да не загуби кооперативната кредитна система „човешкото си лице”, политическата надпартийна власт над нея успя да убеди ЕС тя да остане извън надзора на Централната банка на Кипър, когато страната се присъедини към Общността през 2004 г.  

В същото време „банкирането с човешко лице” означаваше лесно отпускане на заеми, често под политически натиск, при ниски лихвени проценти и обезпечени с грубо надценени активи, на хора, които не могат да ги изплатят и без мерки срещу тях. Кооперативните кредитни институции бяха превърнати от политическите партии в „агенции за предоставяне на благоприятни условия на избирателите”, коментираха финансови експерти през изминалата седмица. Тази практика, реализирана от десетилетия с политическата благословия и подкрепа от всички партии, доведе не само до невръщането на заемите, но и ускори края на самата банка.

По данни от февруари тази година делът на необслужваните заеми в Кооперативна е много висок – 59% от кредитния й портфейл, въпреки че в края на 2017 г. тя успя да ги намали от 7,2 млрд. евро на 6,4 млрд. евро. Проблемът се усложнява и защото банката има ниска способност да генерира приходи, финансирайки се почти изцяло от депозити.

Купувачът „Хеленик Банк” издържа на срива в сектора през 2013 г., без да прибягва до гаранции или спасяване. От третото си място в банковата система на Кипър след сделката тя ще се изкачи на второ място след лидера - Bank of Cyprus.

Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още