IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър казва сбогом на „банката с човешко лице”

Пет години след кризата завършва най-голямото преструктуриране на финансовия сектор на страната

08:18 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

По политически съображения и под натиска на опозиционните партии бе приета например разпоредбата за защита на основното жилище на длъжника, дадено като обезпечение за кредита, която сега сериозно възпрепятства Кооперативната банка да събере дължимото от кредитополучателите си. Почти 90% от необслужваните ѝ заеми, в размер от 100 000 до 200 000 евро, имат за обезпечение именно основни жилища. Освен това правителството, като основен акционер на държавната банка, нямаше как да изгони хората от домовете им в последните години преди президентските избори, проведени в началото на 2018 г., в които президентът Никос Анастаисиадис се бореше /и спечели/ втори мандат.

Преодоляването на предизвикателствата в банковия сектор трябва да остане политически приоритет поради високото ниво на необслужваните заеми и отрицателната рентабилност, подчертаха в заключенията си мисията на Европейската комисия и ЕЦБ, която през март тази година направи четвърти по ред преглед след излизането на Кипър от меморандума с международните кредитори. Мисията отбеляза и неотложната необходимост от по-ускорено намаляване на необслужваните кредити на всички банки, особено тези, които изостават в този процес. МВФ се присъедини към тези оценки, като посочи, че необслужваните кредити на банки и дългът на частния сектор остават високи и призова кипърските власти да засилят усилията си за справяне с тях „по решаващ и траен начин”. 

Европейският механизъм за стабилност също предупреди за неефективната законова рамка на Кипър за справяне с голямата тежест на необслужваните кредити, натоварващи банковата система на острова „Правната рамка на Кипър, насочена към намаляване на необслужваните заеми, е неефективна и трудно се използва от банките. Високото ниво на лошите кредити остава основна уязвимост за банките, което предполага необходимостта от реформа на рамката за несъстоятелност, и представлява риск за икономиката през следващата година”, подчерта годишният доклад за 2017 г. на ЕМС, който бе оповестен в четвъртък /21 юни/, в разгара на бурята с Кооперативна.

Управителят на Банката за развитие на Съвета на Европа Ролф Венцел, който бе в Никозия миналата седмица, също заяви на срещата си с президента Анастасиадис, че Кипър е необходимо да направи повече, за да отговори на въпроса за необслужваните кредити.

Девет конкретни стъпки за постигане на напредък в решаването на проблема с лошите кредити предложиха през изминалата седмица Кипърската търговско-промишлена палата и Федерацията на работодателите и индустриалците в Кипър. Те ги адресираха до правителството и Централната банка на Кипър с искане за насърчаване на необходимите законодателни и регулаторни мерки, за да се даде възможност на системата да работи гъвкаво и ефективно за намаляване на пречките пред кредитирането на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още