IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия ще подкрепи Лондон, ако поиска повече време за излизане от ЕС

Според ирландския външен министър е малко вероятно да име Brexit без сделка с ЕС

13:31 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирландия „абсолютно“ ще подкрепи Великобритания, ако тя поиска удължаване на графика съгласно Член 50 за напускането на Европейския съюз, заяви ирландският външен министър Саймън Коувни, цитиран от Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., след като официално уведоми блока за намерението си, задействайки Член 50 от Лисабонския договор на ЕС през март 2017 г.

Коувни заяви, че графикът за излизане може да бъде променен, ако ЕС и Великобритания се договорят за това. На въпрос дали ще подкрепи британско искане за удължаване той отговори с „абсолютно“.

„Ако Великобритания поиска повече време и ако това е необходимо, за да се стигне до разумно споразумение, то ние ще подкрепим това“, каза той за радио ВВС.

Коувни сподели убеждението си, че все още има време да се сключи сделка в рамките на сегашния график, но това ще изисква „активизиране“ на преговорите между Лондон и Брюксел.

Във вторник новият британски министър за Brexit Доминик Рааб описа последното предложение на Великобритания като „реалистично“ и предположи, че страната няма да се отклони особено много от този план, договорен от британския премиер Тереза Мей.

Коувни, както и външният министър на Германия, заявиха обаче, че макар планът да е основа на нов кръг от преговори, Великобритания трябва да положи още усилия.

Планът от Чекърс, както е известен той, привлече критиките на евроскептиците от партията на Мей, както и на тези, които искат страната да остане в блока. В същото време Великобритания заяви, че активизира подготовката си за излизане „без сделка“.

Коувни каза в сряда, че не вярва на вариант напускане без сделка, допълвайки, че и Великобритания, и ЕС ще пострадат от това.

Всички имаме задължението да гарантираме, че това няма да се случи“, каза той.

Освен перспективата за удължаването на срока за излизане от ЕС някои обсъждат и вероятността процесът да бъде спрян като цяло.

Някои лица се опитват да обърнат процеса по Член 50, макар че дело в Ирландия, което трябваше да установи дали Великобритания може да оттегли уведомлението за напускане едностранно, бе прекратено миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още