IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на кредитирането в еврозоната остава на следкризисния си връх

Показател за парите в обращение в еврозоната, който често предсказва бъдещата дейност, неочаквано се е забавил

14:21 | 28.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Ръстът на кредитирането на корпорации и домакинства в еврозоната се е запазило стабилно на следкризисния си връх миналия месец, макар че показател за парите в обращение в еврозоната, който често предсказва бъдещата дейност, неочаквано се е забавил, заяви Европейската централна банка.

Ръстът на кредитирането на нефинансовите корпорации се е ускорил до 4,1% през юли, а растежът на заемите за домакинствата остава стабилен на ниво от 3,0%. И в двата случая това е най-доброто четене от 2009 г. насам.

Закупувайки дълг на стойност 2,6 трлн. евро за период от почти 4 години, ЕЦБ поддържа ниски разходите за заеми, за да стимулира кредитирането и да съживи растежа и инфлацията.

Макар че усилията ѝ като цяло се отплатиха, икономическият растеж се забави леко тази година, а разширяването на кредитирането явно също изпада в застой, което предполага, че цикълът на растеж в блока е достигнал своя пик.

Въпреки това на фона на спадащата безработица и преодоляната заплаха за дефлация ЕЦБ обяви през юни, че ще сложи край на покупките на облигации до края на годината, доволна, че растежът ще е устойчив дори при по-скромна подкрепа.

Годишния темп на растеж на показателя М3 за предлагането на пари, който отчасти отразява обема кеш, вкаран в системата от самата ЕЦБ, е отслабнал до 4,0% от 4,5% месец по-рано, което е под очакванията за ръст от 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още