IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс иска отворена граница между Ирландия и Северна Ирландия след Brexit

На протест ирландци предупредиха Тереза Мей за рисковете от "твърда" граница

13:47 | 27.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания и ЕС трябва да гарантират, че границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия ще остане отворена след Brexit като гаранция за мир в някога неспокойния регион, заяви днес вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от ДПА и БТА.

Европа носи колективна морална отговорност да направи всичко по силите си, за да се избегне възобновяване на конфликта, заяви Тимерманс. Той добави, че така и няма да разбере защо много британски депутати се отнасят толкова небрежно към този въпрос. 

Няма начин да приема ситуация, в която жертваме Ирландия. Европа не постъпва така, каза в интервюто вицепрезидентът на ЕК.

Той подчерта, че предпазният механизъм за границата в Ирландия (гаранция, че ирландската граница ще остане отворена, ако Великобритания не постигне дългосрочна търговска сделка с ЕС) трябва да е стриктен и да няма срок. В противен случай това не е предпазен механизъм, подчерта той.

Някои поддръжници на Brexit се опасяват, че предпазната клауза ще наложи на Лондон прекалено голямо обвързване с ЕС, припомня ДПА. Депутатите в Лондон все още не успяват да решат какво да правят, а до крайния срок за напускане на съюза остават само девет седмици.

Тимерманс каза, че е възможно удължаване на срока за напускане на ЕС, но Великобритания трябва да каже на страните членки "за колко дълго, с каква цел", както и да стигне до решение, подчерта той. 

Протестиращи ирландци предупредиха Тереза Мей за рисковете от "твърда" граница, които могат да доведат до провал на мирния процес в Северна Ирландия, пише в днешния си брой The Irish Times, цитиран от Агенция „Фокус“.

"Ирландия няма да позволи да страда заради глупостта на торите и тяхната партия"!

Стотици са излезли в събота на граничната линия между Република Ирландия и Северна Ирландия, за да припомнят на британския премиер, че вероятността от "твърда" граница може да доведе да унищожаване на "твърдо" спечеления мир в Северна Ирландия. Протестиращите ясно са заявили, че отговорността пада именно върху премиера.

Изградена била имитация на гранична бариера, на която актьори, облечени като войници и митничари са разигравали сцени, докато разгневени протестиращи срещу Брекзит са произнасяли речи.

Ако Обединеното кралство напусне Европа без сделка, свободният поток на стоки ще бъде прекъснат заради създаването на "твърда" граница на Острова, предупреждава и Европейската комисия.

Демонстрантите са заявили: "Ние ще сме потърпевши от грешките на онези, които са в Уестминстър." И още: "Няма да приемем тази граница и ще настояваме Лондон да разреши проблема, който сам създаде."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още