IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Забавянето на Brexit няма да реши кризата около споразумението

В същото време според Доналд Туск вече почти няма начин подобно отлагане да бъде избегнато

20:30 | 25.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей и Доналд Туск по време на срещата им в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей и Доналд Туск по време на срещата им в неделя. Снимка: Ройтерс

Забавянето на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да доведе до постигането на споразумение и само ще отложи взимането на важните решения. Това заяви британският премиер Тереза Мей в понеделник.

„Удължаване на (периода за прилагане на – бел. ред.) Член 50, забавяне на този процес, не води до решение в парламента, не води до сделка“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ това, което ще се постигне, е „отлагане на момента, в който ще се стигне до това решение“. „Смятам, че всяко удължаване на Член 50 в този смисъл не е справяне с въпроса“, допълни тя.

Днес британският премиер проведе срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел в опит да постигне нови отстъпки по вече договореното с Брюксел споразумение за развода, каквото бе желанието на мнозинството британски депутати, които вече веднъж отхвърлиха договора за развода.

По отношение на разговорите, които се проведоха в рамките на срещата на върха между ЕС и арабските страни Мей заяви, че е „усетила“ решимост за намиране на път извън създалото се патово положение, който да позволи на Лондон да напусне ЕС систематично.

По-рано днес стана ясно, че ЕС обмисля възможността за отлагане на Brexit с до 21 месеца, за да не се стигне до излизане на Великобритания от блока без сделка.

Тази идея бе подкрепена в понеделник и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, според когото това е „рационално решение“, тъй като в момента няма мнозинство в британския парламент, което да одобри споразумението на премиера.

„Смятам, че спрямо ситуацията, в която се намираме, удължаването ще е рационално решение, но премиерът Мей все още вярва, че ще може да избегне този сценарий“, заяви той по време на пресконференция в Египет след среща с министър-председателя.

Туск посочи, че двамата с Мей са обсъждали „правният и политически контекст на евентуално удължаване“ на двугодишния период за преговори по Brexit, който официално завършва на 29 март.

„Колкото по-малко време остава до 29 март, толкова по-голяма е вероятността от удължаване. И това е обективен факт, не наш план или наша цел“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още