IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте основни икономически теми, които очакват новите евродепутати

От търговската война със САЩ до борбата с укриването на данъци и бюджета на съюза, новият ЕП няма да скучае

13:48 | 04.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цифровизацията

Както показаха напрегнатите разисквания около регламента за защита на личните данни GDPR или директивата за авторското право, въпросите, свързани с цифровата икономика, са станали изключително важни за ЕС.

Новите евродепутати ще трябва да работят по редица взривоопасни теми като директивата за защитата на личните данни в електронните съобщения. Директивата, която трябва да бъде допълнение на GDPR в областта на конфиденциалността на комуникациите, идентификацията и наблюдението, е обект на интензивно лобиране, защото засяга редица сектори (GAFA, телекомуникациите, медиите).

Евродепутатите ще трябва също така да договорят със Съвета на министрите окончателната форма на директивата за „предотвратяване на разпространението на терористично съдържание в интернет“. Сред другите важни теми са интернет на нещата, метаданните, блокчейн, интелигентната молибност, автономните автомобили, изкуственият интелект.

„Това са големи предизвикателства, защото ЕС не може да остане зрител. Той трябва да постигне уравновесяване на съотношението на силите с оглед получаването на справедливо възнаграждение за съдържание“, казва Ерик-Андре Мартен.

Климат и околна среда

Намаляването на въглеродните емисии, борбата с пластмасата за еднократна употреба, защитата на морското дъно… Предизвикателствата пред Европа в областта на околната среда са на всички фронтове. В тази връзка една от основните теми, която ще бъде обсъждана от новите евродепутати, е финансирането на устойчивите инвестиции.

Брюксел иска създаването на единна европейска система за класификация, която позволява да се определи дали икономическата дейност е устойчива от екологична гледна точка. На 28 март ЕП одобри позицията си по въпроса, която трябва да бъде предадена на Съвета и Комисията. Така че законодателната процедура е в самото си начало.

„Въпросите, свързани с околната среда и климата, предизвикват разделение като всички останали. Страните членки, които имат различен енергиен микс, нямат еднакви интереси“, отбелязва Ерик-Анри Мартен. „За да бъде уважавана на международната сцена, Европа ще трябва да изпълни ангажиментите си в областта на климата. Но за целта е необходимо съгласие. Тъй като интересът на обществото по тези въпроси се засилва, екологичният вот вероятно ще бъде силно изразен по време на изборите. Във всеки случай екологичното движение ще бъде сила, с която останалите в Парламента ще трябва да се съобразяват“, счита експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още