IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите планове на Матео Салвини страдат от липса на партньори

Според лидера на партия „Лига“ европейските парламентарни избори са създали „нова география“ на нагласи против елита на ЕС

20:46 | 29.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Анализаторът Петер Креко каза, че Орбан рискува да загуби влияние в Европа, ако напусне защитния чадър на ЕНП.

"Нямаше пробив на популистките, десни, антиимигрантски сили", каза Креко, който е изпълнителен директор на изследователската и консултантска фирма "Политикал кепитал" в Будапеща. "Големите мечти за огромна евроскептична група, изглежда, бяха доста идеалистични." 

Салвини също така иска да привлече популистки партии от Чехия, Швеция и Испания, след като получи предизборни обещания от партията "Финландците" и Датската народна партия. Но отново, дори сред партиите с по-слаб европейски профил, няма особени ентусиасти да се включат.

Истинската проверка за неговото лидерство на европейската сцена ще е това дали той ще може да преодолее тези, както ги нарича, "ревности, симпатии, антипатии".

"Трябва да създадем алтернатива, а за тази цел трябва да влезете в играта. Това няма да стане, като проявявате незаинтересованост", каза Салвини в понеделник.

Дори когато Салвини затвърди своя блок - било то с 58, 100 или 150 депутати, той все още няма да има властта да извърши законодателна промяна. Властта в Европейския парламент, който заседава както в Брюксел, така и в Страсбург, Франция, ще продължи да бъде съсредоточена в групи от основното течение като ЕНП и левоцентристките социалисти и демократи, които ще трябва да работят с либералните членове на парламента, за да създадат работещо мнозинство.

Салвини обещава да възвърне суверенитета на държавите от ЕС в най-различни области на политиката като земеделие, финанси и търговия, но реалността е, че тези политики се определят от договорите и за премахването им ще са необходими гласувания във всеки от националните парламенти, каза преподавателката по европейско право Елинор Спавента от университета "Бокони" в Милано.

"Истинското въздействие ще бъде те да спрат каквото и да е европейско законодателство, което не им харесва", каза тя. "Това, което могат да направят, е да бъдат много разрушителни."

Или както се изрази анализаторът от "Тенео" Волфанго Пиколи: "Популистките партии ще използват представителството си в Европейския парламент, за да създадат шум."

Това е перспектива, приветствана от бившия стратег на Белия дом Стив Банън, който съветва популистите в Европа. Банън заяви пред Асошиейтед прес, че очаква "супер група" от евроскептични партии да спре всякакви опити за задълбочаване на интеграцията между държавите членки на ЕС.

"Всеки ден ще бъде като Сталинград", каза той, имайки предвид една от най-ожесточените и кръвопролитни битки през Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Иначе изобщо нямаше да им помогнат.Чърчил пък - хептен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"Но знайте, че ще имате същата съдба като националсоциалистите,..."Чърчил и Рузвелт са помагали на СССР само защото са били наясно,че без руснаци националсоциалистите няма как да се ошамарят...(справки Арденската операция на немците - например)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Според мен вие сте тотално заблудени и ни малка представа срещу какво се изправяте и колко са реалните ви шансове за успех на вас"прогресивните" неокомунисти. Салвини има на своя страна истината и нормалните честни и почтени италианци и граждани от други страни в Европа, които са зад него. Само "прогресивните" не сте разбрали, че вашето време свърши, и сега трябва да се запътите в дупките, които изпълзяхте през 60-те и рояк марокански скакалци налетяхте фермата на живота. Но знайте, че ще имате същата съдба като националсоциалистите, които вие толкова мразите, а вие сте паднали много по-долу даже от вашите бивши съюзници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
с парите на другите всеки може да се прави на географ , въпроса е що нещо се ослушват другите географи :))) ... а ? и не си правят клубче на географа , такова по интереси :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Големи планове, или големи думи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
majnata
преди 4 години
мдааа ... географията няма да е вече същата ...за огромно съжаление на блумбъргови !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още