IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: 74 години мир доведоха до дисбаланс в икономиката

В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем, коментира гуверньорът на Австрийската централна банка

18:01 | 29.08.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евалд Новотни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни предупреди, че наличието на три поколения без войни в Западна Европа е създало потенциално опасен дисбаланс в икономиката.

„Съдбата на вече 74-годишния период на мир неминуемо доведе до огромно натрупване на блага от една страна и дълг от друга“,  заяви гуверньорът на Австрийската централна банка в интервю за в. Wiener Zeitung, цитирано от Bloomberg.

„В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем. Въпросът как ще го решим и без двата фактора, остава отворен“, допълни той.

Новотни, който е на 75 години и е роден по време на Втората световна война, се оттегля от поста в края на месеца след над десетилетие в Управителния съвет на ЕЦБ. В рамките на този период банката понижи лихвените проценти до рекордно ниски стойности и изпомпа трилиони евро във финансовата система в опит да стимулира инфлацията и икономическия растеж. Очаква се ЕЦБ да понижи лихвите отново на срещата си следващия месец.

Икономистите продължават да обсъждат въпроса защо толкова много стимули не успяват да стимулират достатъчно инфлацията. Междувременно стратегията на централната банка си навлече обвинения, че на практика ограбва спестяващите – позиция, която спечели особено поддръжници в страни като Австрия и Германия, и обогатява инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 3
shinawatra
преди 4 години
Казваш верно неща, но предлагаш глупости. И все пак предлагаш нещо! До останалите: навремето не всички живеехме в 70 квадрата, имаше такива, които се справяха дяволски добре, говоря за преди 2007ма. И после какво стана, всички могат да си позволят всичко, с цената на несправедливо финансиране от страна на ЕС. Здравият организъм се разболя, за сметка на болният, който получи втори шанс, ракът обхвана цялото тяло, този който не се справяше толкова добре задуши здравия бизнес на онзи, който мислеше прагматично и в крайна сметка и двамата фалираха, за да дойде европейският инвеститор и да започне на чисто. Елементарно, Уотсън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 10
julian12
преди 4 години
Понякога говориш откровенни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 14
ivailojelyazkov
преди 4 години
не се хаби за хомотролиас . Сигурно се е изгубил аналната броеница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 47 rate down comment 23
korn
преди 4 години
На такива като теб Запада им е виновен завсичко. Кой Запад,няма вече Запад, всичко сме в ЕС. Няма граници, света е твой. Ти знаеш ли как беше в България преди да се присъединим към Запада. Три поколения семейство живееха в 70 квадрата апартамент, една-макс две подобия на колиза всички. Опашки за хляб,един *** салам и режим на тока. Здравееопазването катов третия свят. Разбити пътища, мизерни жилища. Корупция, масов битов алкохолизъм,щото няма кво друго да правиш. Затворени в България не знаещи кво се случва по света. Кво си изнасял тогава мислиш- едно голямо нищо, правишсе че работиш, те се правят че ти плащат. Освен естествено шефчетата от ЦК на БКП детопиеха западно уиски идецата имучиха в гадния Запад а като се разболееха се лекуваха на Запад. А послеследразпадана великото СССР, България фалирва, разпад. Само за първата година 700 хиляди българи изчезват от родината като бежанци, щото на Запад не ни искаха. Знаеш ли ква мизерия беше тогава, тогава да видиш демографски срив.Аман от такива женчовци като тебе, дето се мрънкат. Като не ти върви,запряташ ръкави и си оправяш живота,милиони българи го правят и не мрънкат против Запада, Сорос, еврейте, извънземните, ескимосите и Лунното затъмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 35
studioaa
преди 4 години
Ние трябва да забраним износа или да го ограничим да има "котва" на всяко нещо произведено у нас да не може да напуска България толкова лесно. Това е така защото ние нямаме нужда от да бъдем роби на еврото на запада, което запада може да създава в неограничени количества и да ни граби с неговото евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
Shadow1
преди 4 години
Искаш да се модифицира закона за данък в/у недвижимо имущество. Въпроса обаче е как ? Да се съхранят социално слабите, а да се мотивират по-силно многоимотните да не държат за неопределено време неизползвани имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 9
khao
преди 4 години
нещо май днес се нашмърка от рано ... оше е светло, недей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
troika
преди 4 години
"Интерсна" теза, не съм съгласен с нея и ако можеш, развий алтернатива, как да се променят нещата според твоята теория, така, че всичко да е наред и доматите да си ги ядем, и пари да имаме, и да не изнасяме и западни коли да караме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 21
studioaa
преди 4 години
Същото е със "завода" на VW, запада не иска да продава коли у нас а на запада и ние да му работим без пари, за да са евтини на запада. Това е трябва да бъде спяно, това е неоколониализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 22
studioaa
преди 4 години
Ето защо имаме демографска катастрофа, от една страна земеделската продукция не струва нищо и се продава на "запада" без пари и родните ни земеделци имат много ниски приходи. Така запада ни пречи да имаме по-ниски цени на продукцията у нас защото запада е винаги пръв и ние трябва да плащаме за всичко наше същото като запада иначе ще умрем от глад буквално. Запада идва тук и взема всичките ни активи с евро, чиято стойност е нулева и ни принуждава да работим за тях без пари буквално и така ни мори от глад. Това е криминално-грабителски модел. Износът ни прави бедни, а не богати, защото ние искаме неща, а не еврото на Берлин. Ние искаме нашата продукция да се продава поне 90% у нас на всяка индустрия с изключение на високо технологичната. Този модел престъпен и членството в ес ни съсипа и хората и икономиката и държавата. Еврофондовете прецакаха целото производство със субсидии за износ за да ни морят от глад и да направят батко и братко много богати на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още