IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: 74 години мир доведоха до дисбаланс в икономиката

В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем, коментира гуверньорът на Австрийската централна банка

18:01 | 29.08.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евалд Новотни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни предупреди, че наличието на три поколения без войни в Западна Европа е създало потенциално опасен дисбаланс в икономиката.

„Съдбата на вече 74-годишния период на мир неминуемо доведе до огромно натрупване на блага от една страна и дълг от друга“,  заяви гуверньорът на Австрийската централна банка в интервю за в. Wiener Zeitung, цитирано от Bloomberg.

„В миналото войните или високата инфлация ефективно са се грижили за този проблем. Въпросът как ще го решим и без двата фактора, остава отворен“, допълни той.

Новотни, който е на 75 години и е роден по време на Втората световна война, се оттегля от поста в края на месеца след над десетилетие в Управителния съвет на ЕЦБ. В рамките на този период банката понижи лихвените проценти до рекордно ниски стойности и изпомпа трилиони евро във финансовата система в опит да стимулира инфлацията и икономическия растеж. Очаква се ЕЦБ да понижи лихвите отново на срещата си следващия месец.

Икономистите продължават да обсъждат въпроса защо толкова много стимули не успяват да стимулират достатъчно инфлацията. Междувременно стратегията на централната банка си навлече обвинения, че на практика ограбва спестяващите – позиция, която спечели особено поддръжници в страни като Австрия и Германия, и обогатява инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 23
studioaa
преди 4 години
Как може в една държава да имаме огромен брой празни сгради 1/3 от всичките стради и тяхната цена някак си е огромна т.е в безлюдно село къщата струва 20 хил. евро. И как може в същата държава да има робство на наема/заема при положение, че сградите са празни и никой не ги наема или купува и се чака от собсвениците 20 години имотите на поскъпват винаги и те да стават милионери без да работят някой ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 23
studioaa
преди 4 години
Прекалено много износ и валутен борд са причината за неработещата икономика у нас. Борда пречи на цените на активите да са нормални и те са УЛТРАНАДУТИ и цената на нещо няма никакъв смисъл вече отнесена към труда. Износа на всичко прозведено ни осъжда на постоянна мизерия, защото го нямаме на нашия пазар вече т.е ние сме роби на Берлин, Париж и Брюксел за да има там "български червени домати" за 6 евро, а у нашите градове има глад и мизерия характерни за средновековието т.е в "стимулиране на износа" движи икономиката. Това са глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 22
studioaa
преди 4 години
Те не водят до инфлация защото всичката ни продукциИКОНОМИКА СЕ ПРОДАВА ЗА БЕЗ ПАРИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И НИ МОРЯТ ОТ ГЛАД БУКВАЛНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 1
data
преди 4 години
Ха какъв дърт *** . Що не си признаете че "австрийската" школа се провали ? Че няма отговор на натрупващата се планина от дългове ? Защо не си признаете че монетарната теория се провали и свръх намалените лихви не водят до инфлация ? А иначе Лорд Кейсн ви го е обяснил отдавна - не раздавайте дългове, а вдигнете доходите и инфлацията ви е готова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 4
Toranaga
преди 4 години
Няма дисбаланс, има свръх дълг, който длъжниците - правителствата не желаят да върнат! Питайте Пеевски как се връща дълг.. Ще ви отговори един банкер от Сърбия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Новотни: 74 години мир доведоха до дисбаланс в икономиката Или лукав и/или ***.Дядка, ако искаш да воюваш, само кажи за къде искаш еднопосочен билет.И дисбаланса го доведе твоя господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още