IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зелената сделка“ няма да успее, освен ако Европа не загърби природния газ

Фактът, че природният газ регистрира най-бързо растящ дял от всички изкопаеми горива при потреблението, го превръща в спирачка за декарбонизацията

18:16 | 27.09.19 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очакваната „Зелена сделка“ на Европейската комисия (ЕК) цели да канализира усилията на европейските страни към постигане на нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г., както и да осигури ясна траектория за декарбонизация на газовия сектор в съответствие с Парижкото споразумение за климатичните промени, пише Euractiv.

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира да наложи тази сделка през първите 100 дни на своето управление. 

Успешното налагане на този проект ще трябва да увеличи максимално ефективността на борбата срещу промените в климата, да стимулира инвестициите в модерна и устойчива европейска инфраструктура и да защити уязвимите потребители и данъкоплатци от ненужни разходи. Приемането на нов дневен ред за природния газ ще бъде необходимо за успеха на „Зелената сделка“ поради три причини:

Първо, борбата с емисиите, отделяни от индустрията на природния газ в Европа и извън нея е от решаващо значение за борбата с изменението на климата. Природният газ може да се похвали с най-бързо растящия дял от всички изкопаеми горива  в света и единственото изкопаемо гориво, което все още отчита ръст на потребление в Европа. На Стария континент, ако искаме да постигнем целите си в областта на климата, потреблението на природен газ трябва да започне драстично да се понижава и да бъде занулено до средата на века. В световен мащаб увеличаването на доставките на газ трябва да спре през следващото десетилетие.

Регулациите и ясно поставените цели в това отношение ще позволят на индустриите да започнат правилната трансформация. Дългосрочната перспектива за „Зелената сделка“ трябва да се комбинира с мерки за интелигентна интеграция на електроенергията, отоплението, транспортния и индустриалния сектор.

Предоставянето на равностойно участие на пазара на потребителски алтернативи на газ, като мерките за енергийна ефективност, технологията за кръгово потребление (от индивидуално генериране на енергия до нейното потребление) и съхранение на енергия ще позволи един ефективен преход с голям избор за потребителите. Предстоящото законодателство за декарбонизиране на газовия сектор е възможност за това и, за да бъде ефективно, ще бъдат необходими и действия за премахване на субсидиите за изкопаемите горива.

Намаляването на потреблението на газ ще намали енергийната зависимост на ЕС към редица страни и ще създаде пространство за развитие на алтернативни области на търговия с чисти стоки с основните и бъдещите партньори.

Второ, добре управляваният преход на отдалечаване от природния газ може да защити най-уязвимите потребители. Много европейски граждани не могат да си позволят да отопляват адекватно домовете си, особено в Източна Европа. Продължаването на съществуващите експанзионистични политики относно инфраструктурата на газовите мрежи ще добави допълнителни разходи към сметките на потребителите.

Вместо това инвестирането в обновяването на сградите и енергийната ефективност ще помогне да се намалят въпросните сметките. Добре управляваният преход също има потенциала да подпомогне развитието на уменията и да предложи нови устойчиви възможности за работа на тези, които в момента работят в газовата промишленост и други високовъглеродни сектори.

Управлението на това социално измерение на декарбонизацията е изключително важно и политиката ще бъде в основата на това. ЕС може да подкрепи регионите и секторите в разработването на техните стратегии за преход и да предложи подкрепа за финансиране на програми за преквалифициране

Трето, намаляването на зависимостта от природния газ може да повиши конкурентоспособността на ЕС в промишлеността.

Представителите на промишлеността на ЕС са едни от най-големите потребители на природен газ. Глобалната му конкурентоспособност зависи от поддържането на ниска цена на енергийните ресурси. По-високата ефективност на индустриалните процеси, електрификацията и кръговата икономика могат да станат основни градивни елементи за стратегията за намаляване на излагането на глобални колебания на цените на газа, тъй като те все повече ще се определят от нарастващия апетит на Китай за енергия.

Разработването на алтернативи като възобновяемия водород ще трябва да стане приоритет за подпомагане на декарбонизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Зелка, всички сме от една Църква, като дойде сметката за ток. Нека зелената енергия стане достъпна, за теб, мен и *** и всичко ще си дойде на място. А Гретенизма, за мен си е диагноза, зад която стоят мноооого пари и интереси и игра със страховете на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
"Пратия на Кухия, да чете линкчето. " ... ние членуваме в една и съща църква с khao , едни и същи псалмове четем :)))"И чакам оферта да стана първия свободно-емисионно-водородно отоплен абонат." ... ха ха ха ... всички искаме младо , къпано , научено и на чисти чаршафи . само влизаш и започваш ... имаш да чакаш за у нас специално , тука ще си дишаме въглища и радиация още доста време . поне според министърката и Бащицата , господ здраве да му праща . по белият свят текът експериментални проекти , какво ще е необходимо това да се случи . проверяват мрежата за съвместимост на газовата смес , какви става с уредите на хората по къщите , ако ползват такива обогатена смес , до какъв процент е безопасно и откъде нагоре ще трябва да се взимат допълнителни мерки . дишай спокойно , ще се случи , няма да стане като на 9 септември , айде всичко да е народно , ще мине време и ще стане постепенно . явно е безопасно и изгодно , защото се проектират първите горелки и газови турбини за промишлеността за сериозните 70% метан + 30% водород . а е необходима промяна на промишлените компоненти , защото водородът е доста по реактивен спрямо метанът и изгарянето на сместа протича по-бързо и на по-висока температура , потока от изгорели газове е различен и ще има донагаждане ... зачети линкът , има кратки обяснения ... абе лека полека ще те приобщим към църквата и теб :)))"Като стана абонат на свободния водорд ще ви взема билети на теб и Аспарух за яхтата Малиция II, известна преди това с името Едмонд дьо Ротшилд - това име на яхтата е сложено по желание на първия" ... съмнявам се , че и идея си имаш колко струва спортна яхта от такъв клас . виж кой притежава такива яхти и кой участва в такива състезания за яхти от този клас . ако аз купя лимузина ползвана от банкер , прави ли ме и мен банкер ? или пръв приятел на банкера ? яхтата в момента е притежание на яхтклуба на монако . има заигравка с името й ... :))) ... а ако яхтата беше притежание на tavatuy sailing team ?!? мхм ? руска поданичка ли щяхме да я пишем девойчето ? принцът на монако участва много сериозно по принцип във всякакви инициативи на нашата църка , почетен председател е в един куп научно-изследователски институти ... нормално е и той да грабне малко слава ...на мъск му спреха туитър и са нема кого да обсъждете , нема да фалира , строи завод след завод , с фолксвагените обмислят акции да разменят и общ бизнес да правят ... мъка ... ракетите му летят ... скука ... та са девойката сте фанали за протагонист ... :))) ... спрете се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
А бе пенцийо, какво си седнал да ни цитираш тук *** русофилски медии, дето се четат от група склерозирали старци.-------------------------------------------------------Фончооооу, я ако съм пенция нема лошо, поживял съм, може и с май.ка ти да съм бил. Ама ти като клетата Грета, обзет от Гретенизъм си явно си с доста ограбени мечти и детство. Ама на, пусто глобално затопляне, стопи ви мозаците чедо. За туй като девойчето сте осакатени, злобни , с психични отклонения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Статии в подобен дух излизат много, често от лобисти на газ, често от неспециалисти повтарящи една заблуда. Трябва да е ясно, че увеличаването на ВЕИ може да доведе до повишаване потреблението на газ както се твърди в статията но може да доведе и до намаляването, което някой удобно е пропуснал. Получава се така, защото е важно дали увеличаваме мощностите на газ, но дали и не намаляваме средно работните им часове през годината поради повече ВЕИ. При това икономическата логика се запазва тъй като газовите централи са рентабилни и при малко работни часове в годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Че намери си го, аз за да ограмотявам пенции ли трябва да си губя времето. Ето една графикаhttps://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Gross_inland_consumption_of_natural_gas_in_the_EU.pngВижда се ясно, че потреблението далеч още не може да стигне това от 2010-та въпреки ниските цени. Бъдещето е на ВЕИ на не на газа. 5ГВ ГЕЦ произвеждат ток клкото 3ГВ ВяЕЦ колкото 1ГВ АЕЦ колкото 2 мииарда м3 газ. Първите две като като растат и другите две падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
fon
преди 4 години
А бе пенцийо, какво си седнал да ни цитираш тук *** русофилски медии, дето се четат от група склерозирали старци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Прати линк да видим тия числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Това, че потреблението на природен газ отчита ръст в Европа просто не е вярно. Има слаб ръст последната година заради срутване на цената му който изобщо не покрива силния му спад от предишните години. Сега потреблението е към 425bcm а не отдавна беше повече със 100 и повече bcm (милиарда м3)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Браво, страхотна цензура! https://glasove.com/categories/skandalyt/news/napraviha-ot-edno-bolno-shvedsko-momiche-peshka-v-chuzhda-igra
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още