IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново няма единодушие в ЕС по отношение на климата и енергията

България е сред 10-те държави, които блокираха опитите на блока да постигне яснота по отношение на борбата с климатичните промени

22:00 | 07.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските министри на околната среда се съгласиха в петък (4 октомври) да „актуализират“ текущите цели на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на емисиите парникови газове през следващата година, но не успяха да кажат с колко точно, съобщава Euractiv.

На заседание на Съвета по околната среда в Люксембург 28-те министри на ЕС дадоха благословията си относно съвместната позиция преди годишната конференция на ООН за климата, която ще се проведе през декември.

Според документ, представляващ обединеното становище на министрите Съветът ще приключи работата си по нерешената цел за климатичен неутралитет до края на 2019 г. 

Според черновата на документа ЕС би увеличил така наречения Национално определен принос (NDC) от 40% „по начин, който представлява напредък в амбицията извън сегашния текст и отразява най-високата възможна амбиция на ЕС“.

Тази част в крайна сметка беше отрязана от окончателната версия, която сега просто гласи „през 2020 г. ЕС ще актуализира своя NDC, както беше договорено в Париж“.

Еврокомисарят на ЕС по въпросите на климата Мигел Ариас Канете заяви в брифинг, че „съгласно Парижкото споразумение страните трябва да„ актуализират “или „комуникират“ въпроса. Ето, ние избрахме „актуализация“. Той също обърна внимание на проектния документ със заключения, като определи окончателната версия за „напредък в амбицията“.

Десет държави - България, Чехия, Хърватия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Малта, Полша и Румъния - блокираха усилията за постигане на яснота относно декарбонизацията на Европа. От тези десет Чехия, Унгария и Полша са страните които се противопоставят на хоризонта 2050 г.

„Дългоочакваното решение за мащабно увеличаване на усилията за намаляването на емисиите в ЕС се забави отново в момент, когато милиони хора излязоха на улицата, за да протестират срещу бездействието на правителствата“, заяви Вендел Трио, ръководител на екологичната група CAN Europe.

Трио добави, че „ЕС трябва да се ангажира с много по-висока цел в началото на 2020 г., за да насърчи останалия свят да направи същото“.

Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща да увеличи NDC до 50%. Канете повтори в петък, че при настоящите политики на ЕС блокът фактически ще достигне 45% от определения принос.

Според длъжностни лица, с които се свързва Euractiv, липсата на единодушие за увеличаване на целта на този етап е била очаквана.

Чехия и Полша отказват да се ангажират с нови цели, докато разходите за загърбване на изкопаемите горива не бъдат обяснени изцяло. Полските представители определиха идеята за въглероден неутралитет до 2050 г. като „фантазия“.

Същите тези страни изискват много повече финансови средства, за да се справят с високите цели, поставени вече от ЕС. По-специално Полша е категорична, че трябва да се предостави нова финансова помощ на базата на съществуващите потоци от бюджета на ЕС и системата за търговия с емисии.

Един вероятен източник на пари е Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която в момента решава как да настрои политиката си относно енергийното кредитиране. Според проектопредложението кредиторът на ЕС ще финансира до 75% от проектите, подадени от по-бедните държави членки на ЕС, а не обичайните 50%.

Съществува обаче спор за първоначалното предложение на ЕИБ да пречисти своите кредитни книги от проекти за изкопаеми горива.

Повече от 60 граждански организации се обърнага към ръководството на ЕИБ в понеделник (7 октомври), за да изразят своите опасения относно последния проект и да призоват банковите служители да поставят първоначалната версия на гласуване на 15 октомври, когато се очаква да се вземе решение.

„Предлаганите промени противоречат на духа на проектопредложението на ЕИБ и на предложената от ЕС обща цел за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г.“, се казва в писмо, изпратено от организациите.

В него се добавя, че ЕК реално понижава целите и отслабва усилията спрямо първоначалните съображения.

В отделно писмо, изпратено от инвеститори и участници в индустрията, ЕИБ се призовава да „не субсидира проекти за изкопаеми горива, чийто живот вероятно ще продължи до втората половина на века“. В писмото се добавя, че първият проект на банката „изпраща важен сигнал до финансовите пазари и институциите по целия свят“.

Фон дер Лайен настоя по време на кампанията си за председателския пост на ЕК да осигури подкрепата на Европейския парламент, че иска да превърне ЕИБ в своеобразна климатична банка на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Бе не знам ква е схемата, ама знам, че сички са за мустака, ако бройлерът спре да пазарува. А с тоя начин на живот - магазин до магазина и сичко требе да е пълно с партакеш, плюскане и кво ли не, скоро ше спасят планетата. Не знам онова улавото, дето го развеждат като панаирджийска мечка, дали се сеща как точно се храни с енергия тази ламя, която пълни магазините в Европа и по света и е направила детството й в Швеция пъстро и радостно с купищата китайска (и не само) пластмаса във вид на кукли и парцалки...Тука пак се появи един ***, дето преди дрищеше като некъв кон и юрист с неустановен пол, ся е некъв бидон и обясняваше, че бедните били виновни за екокатастрофата и ше я излекува само индустриализацията. Демек, сега индустриализацията е далече от желаното и требва в пъти да се увеличи, за да задоволи сички мераци на бедните, които сега са 70% от популацията на земята. Ебемти и екологията, и климата, когато за секи бройлер по земята вече има това, което има за избраните в Европа, САЩ и още тук-там по малко... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis16
преди 4 години
..... 8 милиарда хумано-термита, които денонощно требва да пазаруват и да щракат с челюсти, за да движат икономика, еволюция и прогрес... -----------------------------------------------------------------------------ааа не не, тези които прокламират зелената пропаганда са само няколко човека/фамилии, 320млн. ще протребяват като луди, другите 800млн. ще потребяват мааалко по-малко от първите и останалите 7,2млрд. ще работят позеленели за тия отгоре, тя така е измислена схемата не е замислена друго яче ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Трио добави, че ЕС трябва да се ангажира с много по-висока цел в началото на 2020 г., за да насърчи останалия свят да направи същото.Обаче, за да не се носи см рад на долнопробна демагогия, ЕС трябва да наложи пълно ембарго на вноса на всичко, произведено в страни, които нямат същите като ЕС екологични и енергийни правила! Никви стоки от Азия и Лат. Америка, докато не постигнат европейските цели за въглероден неутралитет!И тогава ше видидят кво ше остане у ЕС по щандовете и колко ше струва, па ше се преброят и колко са останали да фотосинтезират тука... Ако преди това позеленелата от яд популация не избеси зеленяшите по собствените им дърветата...Иначе - аман от еколози с фрашкани хладилници и гардероби, с по 2-3 телефона и златни кредитни и тревъл карти за пазаруване и целогодишно обслужване от Люфтханза...Съгласен съм да се налагат силово еко-стандарти, но да е във всичко - и в енергетиката, но и в потреблението - имаш строго определени квоти и норми какво и колко можеш да потребяваш за храна, облекло и удоволствия!Щото това, което ше затрие планетата, е лакомията на бройлерите да потребяват - разчекнатото устище на колония от 8 милиарда хумано-термита, които денонощно требва да пазаруват и да щракат с челюсти, за да движат икономика, еволюция и прогрес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis16
преди 4 години
Целта е ясна, да се доведе пак до просешка тояга и последната индустриализация, НО тя да остане само за избраните т.е. тия дет финансират зелените тъпотии (банкерите, разни фондове, разни богати фамилии, глобалистите, новинарките) защото ще заробят пак с кредити до гуша и нема излизане с поколения докат изплатиш "безплатните" ветрове и геотермали, а с кво ше ги изплатиш кат немаш производство е вече твой проблем !! Мани го тоя ръбб Зелевия само *** тука без покритие и аз съм убеден на 150% че кара 20годишна дизеларка или бензинка на газ, такива овчарри са ми любимите вместо да хванат мотиката и да хоат да засаждат дървета, да дадат личен пример за екология, на оня само ветрове само му в главата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis16
преди 4 години
Защо тагай VW бега у Турция кат имат толко много "излишък от ток" дома мое си произвеждат "всичко на зелено" или спират централите щот субсидиите нещо са ги спряли ?? Заюо Швабия напира за Северния Паток 2 кат газта е в "пъти по-скъпа" от геотермалната енергия ?!? Що просто не му турят една черта и гатоо, що наще искат хъбове, мъбове кат мое си иаме ветрове и геотермали от "без парата" ?!? Що Чайниците купуват петрол, газ от кой ли не и строят газопроводи ?!? Там нали не "важат правата на човека" следователно могат да впрегнат 100 кила народ и да копат кат откачени докат стигнат до ядрото едва ли не ?? Аре да си хоиш и вас да спреш да ръсиш идиотии и ако искаш спри да караш 20 годишната си дизеларка или бензинка на ГАЗ, че и без тва немаш кинтаж за тесли и BMWта на ток да те видя тагай .... от вас зелените дрисльовцци аман, дет не сте засадили едно дърво а целиот ви гъзз е позеленел с енергии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
за геотермалната баце с ток въртят помпите , нищо ново под слънцето ... каква спомагателна функция , те направо си изключват газовите тецове защото са в пъти по-скъпи :))) ... некъде да видя субсидии в този проект ? и да обясниш как е по-евтино от газова централа в пъти да се топлиш на геотермална енергия :))) . един от основните харчалъци на газ в ЕС , отоплението през зимата , лека-полека си отива импе тия дни се зачетох в друго , в австралийско и в немско са спирали вятърни и слънчеви централи , защото няма какво да го правят тока от тях ... мдаа . и това не са единични случаи . проблемът на веи-тата вече не е в цената за която генерират , тя е по-ниска от всяка газова или въглищна централа . премести се на друго място :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Зелков - интересно с какво я помпят тая вода? Не разбираш ли, че подобни централи могат да имат само спомагателна функция?Защо ВЕИ не се борят срещу нормалната енергия на рани начала и открито - а използват мръсен политически натиск и лобизъм - риторически въпрос. Никой ли не се сеща да направи едно разследване - кой се крие зад "еколозите" и кой ги спонсорира? И пак се вижда, че само източноевропейците са си запазили здравия разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
хе хе , ние нема да сецнем нещо за изкопаемите горива ... вчера се зачетох в ей този материал :http://***.thinkgeoenergy.com/geothermal-heating-project-at-mosonmagyarovar-hungary-in-progress/накратко , унгарците си правят геотермална централа за едно градче . тяхна си технология , копаят на около 2км няколко сондажа , през едните нагнетяват вода от другите помпят гореща . отопляват си целият град , около 30хил. души . изключват газовия ТЕЦ , пестят въглеродни емисии , падат им сметките . струва около $18млн. централата . ние тука по милиард хвърляме за саниране на година и не знам по колко за газ за тецовете всяка зима , сигурно щото сме по-богати от унгарците . вместо на всички градове да си вдигнем стандарта с такива централи и изчистим въздуха , се кръстосваме със всекакви газови потоци ... пък тук-там и въглищни тецове имаме :))) ... па се и тръшкат да ги пазим още 100 години :))) ...на който му е интересна темата в самият сайт на линка има доста инфо ... а това е сайта на фирмата изпълнител и технологията :http://***.eu-fire.hu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още