IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалицията на Меркел отново изпада в криза

Изборите в провинция Тюрингия и вотът за нов лидер на социалдемократите станаха причини за поредните сътресения в Берлин

10:30 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел е изправена пред нови проблеми след силния удар, който консерваторите трябваше да понесат на местните избори в провинция Тюрингия и съмненията на по-малкия член на управляващото обединение.

Християндемократите на Меркел се сринаха с 12 процентни пункта на местните избори в Тюрингия, получавайки 21,8% електорална подкрепа, показват предварителните резултати, публикувани в понеделник. В същото време популистката партия „Алтернатива за Германия“ почти удвоява представянето си и побеждава Християндемократическия съюз (ХДС) с 23,4% от гласовете. germany germany

По-малкият коалиционен партньор на Меркел – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), също губи позиции, разделяйки се с близо 4 процентни пункта до 8,2%. Подкрепата за сега управляващата провинцията Лява партия, която спечели предните избори с над 31%, също намалява до под 30%, което означава, че тя няма да може да управлява провинцията в досегашния съюз с партията на Зелените.

Резултатите в Тюрингия отразяват все по-фрагментираната политическа сцена в Германия, където традиционните центристки партии продължават да отслабват влиянието си. Бежанската криза, климатичните протести, икономическото забавяне и геополитическото напрежение създадоха разривите между политическите партии, както и вътре в самите тях.

Резултатите от вота в Тюрингия са поредният знак за Меркел в залеза на нейното управление. Най-голямата икономика в Европа се забави значително, като прогнозите за ръст през тази година са за едва 0,5% спрямо 2,5% преди две години. В същото време наследницата на Меркел в ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер се провали в опита си да набере инерция като партиен лидер.

АКК, както е по-известна в Германия тя, разпали ново напрежение в управляващата коалиция и с предложението да бъдат изпратени мироопазващи сили в Северна Сирия, в които да участват германски войски, без обаче да се консултира с ГСДП.

Говорейки за социалдемократите, в събота ГСДП не можа да сложи край на месеците на разгорещени дебати за това дали партията да напусне управляващата коалиция. Финансовият министър Олаф Шолц – единственият кандидат, който категорично подкрепя оставането в управлението, спечели първия тур на изборите за лидер на ГСДП, но със слаба преднина.

Взети заедно, различните кандидати, подкрепящи облекчаване на германската фискална политика и излизането от коалицията спечелиха над половината от гласовете на вота. Шолц от своя страна получи 22,7%.

Ново гласуване ще се проведе на 30 ноември, а през декември партията ще реши дали да остане в управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още